ZARADI COVIDA HOSPITALIZIRANIH VSE VEČ OTROK: Bo za zdravljenje treba odpirati nove oddelke?

Slovenija

Svet UKC Ljubljana se je v ponedeljek seznanil z razmerami glede covida-19. V. d. generalnega direktorja Jože Golobič je dejal, da na pediatrični kliniki raste število otrok, ki zaradi covida in drugih respiratornih obolenj potrebujejo intenzivno nego. S tem raste potreba po več kadra, zato bodo že kmalu razmišljali o omejitvi elektivnih programov.

Po Golobičevih besedah je za oskrbo teh bolnikov potrebnega več zdravstvenega kadra, ki ga zato začenja zmanjkovati pri izvajanju rednih zdravstvenih programov. "V naslednjih dneh bomo zato pred dilemo, v kolikšni meri začasno omejiti elektivne programe, da bomo lahko pokrili vsa delovišča," je napovedal Golobič, ki ga je svet na ponedeljkovi seji sicer imenoval za novega direktorja največje slovenske bolnišnice. Pred nastopom mandata sicer potrebuje še soglasje vlade.

Golobič v ponedeljek sicer ni imel podatkov, če bo za zdravljenje covidnih bolnikov treba odpirati dodatne oddelke. Je pa pojasnil, da je za danes sklican redni sestanek z ministrstvom za zdravje, kjer bodo bolnišnice uskladile svoje potrebe.

"Po sklepu ministrstva za zdravje UKC Ljubljana zagotavlja v tej fazi epidemije 100 akutnih (25 odstotkov vseh slovenskih posteljnih kapacitet) in 45 intenzivnih postelj (38 odstotkov vseh slovenskih posteljnih kapacitet)," so sicer v ponedeljek navedli v UKC Ljubljana. Kljub prerazporeditvam kadra na delo v covidnih oddelkih pa elektivni program deluje, a v manjšem obsegu, ko bi si želeli, so pojasnili v UKC Ljubljana.

Na ministrstvu za zdravje so po sestanku z vodstvi bolnišnic za STA pojasnili, da so se na sestanku pogovarjali tudi o porastu števila hospitaliziranih otrok zaradi respiratornih obolenj. Dogovorili so se, da bodo razbremenili UKC Ljubljana, ki ima največji porast in posledično kadrovske potrebe.

Po pojasnilih ministrstva se covidne bolnišnice sicer nahajajo v modificirani četrti fazi aktivacije. "Zapiramo covidne oddelke v bolnišnici Brežice in odpiramo covidni oddelek z 10 posteljami v bolnišnici Sežana," so pojasnili na ministrstvu. Po njihovih besedah so bolnišnice trenutno sposobne na navadnih oddelkih zdraviti do 395 bolnikov, na oddelkih intenzivne terapije pa 117 bolnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija