ZAOSTROVANJE REFERENDUMSKE KAMPANJE V KOPRU: Popovičev štab obiskala policija (FOTO, VIDEO)

Koper

V Mestni občini Koper bo 10. oktobra potekal referendum o občinskem odloku o veljavnosti prostorskih aktov na delu območja urbano središče Barka. Čeprav koprska občina v kampanji ne sodeluje kot organizator in po besedah župana Aleša Bržana "zavzema nevtralno vlogo", so se zadeve pričele zaostrovati. 

Podjetnik in nekdanji koprski župan Boris Popovič v prostorih nekdanje trgovine Dota nasproti Taverne vodi kampanjo "Parka ne damo", v kateri se zavzema, da bi občani in občanke na prihajajočem referendumu obkrožili besedo "proti". Rad bi namreč dosegel, da se na območju zemljišča Toncity, ki je sicer v zasebni lasti, zgradi park in ne poslovno-stanovanjski objekti. V referendumsko kampanjo se je podal z različnimi rekviziti, med katerimi so tudi majhni električni avtomobili, ki občane in občanke vozijo po mestu, v vmesnem času pa so parkirani pred Popovičevim štabom.

Prisotnost Popovičeve ekipe v centru mesta pa naj bi šla v nos občini, ki naj bi vsakodnevno v "izvidnico" pošiljala redarje. "Vsak dan so redarji tukaj, ampak nekako tolerirajo avtke, nas prosijo, če malo umaknemo svoje stvari, ker se bojijo za svoje službe," je vsakodnevno dogajanje opisal Popovič in poudaril, da imajo vse papirje in plačane vse takse, s tem pa tudi vso pravico, da razstavljajo električne avte in druge rekvizite. "Električni avti so naši rekviziti, zanje imamo vse urejeno, vseeno pa bi jih morali umikati. To se nam zdi nedopustno," razlaga.

Situacija je v četrtek očitno eskalirala. "Danes je prišel celo sam Aleš Bržan s svojim vozilom, ki je na Kidričevo ulico zapeljal brez dovolilnice, in iz avta diktiral redarjem, kaj morajo narediti. Sočasno so bili redarji na liniji z Denisom Udovičem, šefom redarstva, ki ima osebno zgodbo proti meni, saj je član stranke Aleša Bržana in je tudi bil na njegovi listi," je dogajanje opisal Popovič, ki je mnenja, da bi šef redarstva Medobčinske uprave Istra moral biti nekdo nevtralen, nekdo, ki ni član županove stranke. "V mojem mandatu tega ni bilo. In ta človek obvladuje redarstvo cele Obale. To je sramotno in nedopustno," je jasen Popovič.

Redarji naj bi v četrtek od Popoviča in njegove ekipe zahtevali, da umaknejo električne avtomobile. "Smo jim rekli, da če imajo podlago, naj nas kaznujejo, a so nam odgovorili, da je nimajo," je dogajanje opisal Popovič. Redarji naj bi mu dejali, da je Denis Udovič rekel, da bo klical policijo, zato se je Popovič odločil, da jo pokliče kar sam.

Policija je, tako Popovič, pritrdila Popovičevi strani glede rekvizitov, je pa opazila napačno parkiran motor. "Res je bil nepravilno parkiran," priznava nekdanji župan, a dodaja: "Ampak so vsepovsod nepravilno parkirani motorji. Potemtakem morate kaznovati vse, ne samo mene. Če bi vsi motorje parkirali na parkirnih mestih za avtomobile, v Kopru ne bo več prostora za avtomobile." Popovič, ki je zgrožen nad Bržanovim vladanjem, je po incidentu vse občanke in občane pozval k udeležbi na referendumu: "Pridite vsi na referendum, dajte glas proti tej 'devastaciji' in nori gradnji tajkunov."

Boris Popovič o zaostrovanju kampanje

Referendum v Kopru

Objavil/a Regional Video dne Četrtek, 30. september 2021

V zvezi z včerajšnjim dogajanjem so za naš portal na koprski občini kratko in jedrnato pojasnili: "Medobčinsko redarstvo Medobčinske uprave Istre se je včeraj odzvalo na več prijav nedovoljenega parkiranja na Pristaniški ulici. Redarji so kršiteljem Odloka o prometni ureditvi v starem jedru mesta Koper – Capodistria izrekli opozorila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
olor |  07 .10. 2021 ob  07: 44
Ja res je, popovič je v svojem mandatu naredil veliko, seveda je imel denar (tudi kredite) in dobro ekipo. Koliko je nakradel zase, sam Bog ve. Da je bil aroganten se pa tudi ve in to mu je velik minus in zaradi tega minusa in njegovega obnašanja na seja OS in drugod, ga je imel narod polne šuhe. Da ne more preboleti izgube županskega mesta tudi vemo in rovari in rovari proti novemu županu na vso silo. Ta novi župan pa itak da ne more v prvem mandati narediti čuda, to je znano. Njegovo delo se pokaže šele v drugem, tretjem mandatu Popović, malo omiri konje in ne ponižuj tekmecev.
td |  04 .10. 2021 ob  18: 45
-1
@galeb, enkratno povzeto, tu pa tam še sam pozabil, čeprav vem kakšna gnojnica je bil Koper pred njim. Me pa kar šokira vso to so sovraštvo do njega. Meni je bil neznosno aroganten, ampak sposoben in je naredil čuda v Kopru. Pa jaz lahko dodam še podobno oceno sorodnikov oz. prijateljev iz Nemčije in Nizozemske, ki niso mogli verjeti kakšno čudovito mesto je postal Koper, pa tudi okolica marsikje.

Je pa toliko naredil, da tudi nesposobna sedanja garnitura ne more narediti prav očitne škode, da bi padlo v oči, ko bo, bo že prekasno.

In še naprej bi lahko zmagoval in bil dosmrtni predsednik občine, če le ne bi bil tako aroganten in izključujoč do vseh drugače mislečih.
galeb |  03 .10. 2021 ob  12: 00
@bubobubo
Veš zakaj se jaz tega tako dobro spomnim? Zato ker ko je prvič kandidiral Popovič ga nobeden v naši družini ni glasoval. Bil nam je obupno zoprn in strašno smo bili razočarani da je zmagal. Potem pa so začele desetletja zanemarjene zadeve v Kopru padati kot domine. Se spomnim stare dvosmerne ceste JLA, ozki pločniki da smo se med sabo umikali, Taverna vedno poscana smrdeča in desetletja neprehodna. Pa tistega ubogega parka tam na istem mestu kjer je zdaj zelo lepo urejen in priljubljen park z vodnjakom. Zadaj tistemu parku je bilo desetletja dolgo eno zanikrno parkirišče in javni WC ki je tako zaudarjal da si moral narediti velik ovinek naokoli. Potem so prišli naši prijatelji s Štajerske na obisk. In niso se mogli načuditi kakšen je postal Koper. Leta in leta so se prej vozili kar mimo Kopra ko so šli na počitnice na morje. Od takrat se redno ustavijo v Kopru. Tudi za par dni. Uživajo. Sorodniki iz Trsta ki so Koper poznali še pred mojim rojstvom, so bili tako navdušeni in očarani in spomnim se njihovih šaljivih besed: "Voi non avete papa voi avete popo!" Se spomnim tudi kako se je zaradi obalne ceste boril s celo državo ker ta cesta je bila državna in država je ni hotela odstopiti. Evo jaz vem zakaj priznavam Popoviču vse kar mu gre. In se zavedam da imam srečo živeti v Kopru prav v tem času ko je Koper doživel ta nepojmljivi razcvet. Moji starši tega niso doživeli. Umrli so v smradu zanikrnih koprskih ulic. Mojim potomcem pa se bo tak Koper zdel že nekaj samoumevnega in ne bodo več vedeli kako se je vse začelo.
bubobubo |  02 .10. 2021 ob  23: 13
@galeb ne spomnem se kaj je bilo točno narejeno v katerem mandatu Popoviča, je pa odvisno katerih projektov se lotiš, ne potrebujejo vsi enako časa, da jih realiziraš, sicer pa vsakemu priznavam in čestitam, kar je narejeno za dobro vseh nas občanov, moti me le metanje polen pod noge, če se ne strinjaš z nasprotnikom
galeb |  02 .10. 2021 ob  21: 51
-6
@bubobubo
Zakaj bi čakali 16 let? Dovolj je primerjarti prvi mandat Popoviča in sedanji mandat Bržana. Če si pošten in ne navijaš za enega ali drugega, so ti dejstva zgovorna sama po sebi. Koper je bil takrat razoran okoli in okoli mesta.
bubobubo |  02 .10. 2021 ob  20: 55
11
@galeb, ko bo Bržan 16.let župan, bomo ugotavljali kdo je polenta in kdo vsemogočni, do takrat pa bolje bit tiho s temi primerjavami, se ti ne zdi
galeb |  02 .10. 2021 ob  17: 02
-5
@kanarin
Ja, kanarin Bržan JE polenta! Niti se mi ne ljubi naštevat kaj vse je naredil Popovič bi bilo preveč. Še za križarke je šel osebno po celem svetu da jih je pripeljal v Koper in prvi začel govoriti o potniškem terminalu takrat ste ga pljuvali na ta račun zdaj pa samo molite, kdaj bodo križarke spet priplule v Koper. To kar je naredil zdaj Bržan je delal na temeljih ki jih je že postavil Popovič. Razen šole na Škofijah, to je edini plus ki ga dam Bržanu. Pa ne bluzi o novi plaži. Če Popovič ne bi dosegel umika obalne ceste bi plažo slikali v sanjah!!! Dovozov v Žusterni ni mogel narediti dokler se ni sprostila obalna cesta. In on se je boril kot lev da se je to zgodilo. In še in še. Ne bluzi. Jaz ne navijam za Popoviča, povem samo tako kot je o enem in drugem županu. Ti pa do oblakov povzdiguješ Bržana in napihuješ njegove kao zasluge in ne upaš čisto nič reči proti tej polenti, Popoviča pa z enako ihto tlačiš v nič in ne znaš o njem reči ene dobre. Se vidi pri kom delaš si neobjektiven in se vidi na daleč da si navijaški.
kanarin |  02 .10. 2021 ob  15: 54
16
@Galeb - Bržan da je polenta ? A to zato ker je končno zgradil podzemno garažo v centru, ker gor ureja lep mestni park, ker je Koper končno dobil nove plažne površine oz bo drugo leto tam bil nov obmorski park (mimogrede pa še asfaltiral dovozne poti na parkirišču v Žusterni - kar Popoviču v vseh letih mandata ni prišlo niti na pamet) ? Ker gradi garažno hišo za Barko ? Ker gradi novo avtobusno postajo ? Ker je postavil skate park na Bonifiki ? Ker gradi novo OŠ na Škofijah (ki je Popovič ni hotel) ? In vse to v teh smotanih Covid časih in z ogromnimi podedovanimi dolgovi v občinski blagajni. Ja, prav imaš, res je polenta.
kanarin |  02 .10. 2021 ob  15: 43
16
Meni tukaj nekaj ni jasno - kaj naslednjo nedeljo bo mogoče referendum o novemu župamu Kopra ? Ker tukaj eni debatirati kakšen je bil Popovič kaj je vse naredil , kakšen je zdaj Bržan - torej kdo je boljši župan. Točno to je tudi namen nosonje - t.i. "park" je dejansko stranskega pomena oz samo priročna tema v tem trenutku. Meni sicer ni jasno kako je sploh možno, da bomo glasovali o tem da bi moral na PRIVAT zemljiču (kjer je v prostorskem planu že DESETLETJA določeno za stanovanjo gradnjo) stati nek fantazmagorični park z Dubai stolpnico na sredini. Zakaj potem ne bi glasovali o tem, da tak park naredimo v Bošamarino na Popovičevi parceli ? V čem je razlika ? Naj me nekdo spomne - kdo je dejansko prodal občinsko zemljišče kjer naj bi stal ta park ? ZA !
galeb |  02 .10. 2021 ob  14: 54
-12
Se dobro spomnim da tisti, ki ste proti Popoviču ste glasno nasprotovali tudi parku ob promenadi zdaj pa naenkrat ta park omenjate kot prednost Kopra. Nasprotovali ste tudi umiku obalne ceste v predor zdaj pa naenkrat pravite, kakšno plažo je tam postavil Bržan. Meni gre to jajcanje Popovič - Bržan ali Bržan - Popovič pošteno na živce. Eden je kolerik drugi pa polenta. Eden gre čez rob drugi komaj upa dihat. Kar je sigurno je to, da če bi imeli Bržana v času mandatov Popoviča bi bil Koper eno zaspano dolgočasno mesto kot je zmeraj bil.
Fošina |  02 .10. 2021 ob  14: 47
13
@hribi

Jaz pa ravno nasprotno mislim, da je briljantna poteza, da se ni vključil v kampanjo in prisili Popota, da se sam s sabo prepira in se sam prijavlja policiji. Župan je svoje stališče povedal s tem, ko je občina odlok sprejela, naj razgrajajo tisti, ki imajo problem s tem. Njihova naloga je, da pripeljejo 8516 ljudi glasovat proti, županu ni treba pripeljat niti enega, pa bo vseeno zmagal.
hribi |  02 .10. 2021 ob  14: 21
-12
@Fošina
Saj sem napisal da bo večina PROTI. Ker bodo volili samo Popovičevi in skupaj max 40% udeležba. Ampak težava je, da se sedanji župan niti ne bo vključil v referendum. Tipično za njega, nikoli ni imel stališča o ničemer. Beda od človeka.
1