ZAHTEVA ZA TRUMPOVO IMUNITETO ZAVRNJENA: Sodnica je pojasnila, da obtoženec nima božanske pravice kralja

Svet

Zvezna sodnica v Washingtonu je nedavno zavrnila zahtevo bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa po razveljavitvi kazenskega pregona na zvezni ravni zaradi spodnašanja izidov predsedniških volitev 2020, poroča spletni portal Politico. Zvezno prizivno sodišče v Washingtonu je pred tem zavrnilo podobno zahtevo o imuniteti pred civilnimi tožbami.

Trumpovi odvetniki so sodnici, ki vodi postopek na podlagi obtožnice o spodnašanju izidov predsedniških volitev in spodbujanja privržencev k napadu na zvezni kongres 6. januarja 2021, predlagali, naj obtožnico zavrže.

To so utemeljevali s trditvijo, da je bil Trump takrat predsednik ZDA in je kot tak užival imuniteto pred kazenskim pregonom.

"Štiri leta na položaju vrhovnega poveljnika obtožencu niso zagotovila božanske pravice kralja, da se izogne kazenski odgovornost za svoja dejanja," je razsodila sodnica Tanya Chutkan in zavrnila zahtevo o imuniteti.

"To, da se nekdanjega predsednika lahko kazensko preganja, je bistvenega pomena pri uresničevanju naše ustavne obljube o enakosti pred zakonom," je med drugim dodala.

Trump se bo kot ponavadi pritožil, vendar bo o pritožbi najprej odločalo zvezno prizivno sodišče v Washingtonu, ki je pred tem v petek sklenilo, da lahko Trumpa zaradi spodbujanja k napadu na kongres civilno tožijo kongresni policisti, kongresniki in drugi, ki so se znašli pod napadom privržencev bivšega predsednika.

Trumpu potem preostane še na voljo pritožba na vrhovno sodišče, kjer imajo konservativci šest sedežev, tri od njih pa je na položaj imenoval sam.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija