ZAGNALI BODO COVIDNO VALUTO: S tem želijo spodbuditi gospodarstvo

Svet

Češko mesto bo kmalu zagnalo svojo covidno valuto, s katero želi pomagati lokalnim podjetjem. V okviru projekta bodo prebivalci Kyjova v bližini Brna prejeli sredstva, ki jih bodo lahko zapravili v lokalnih trgovinah, restavracijah in kinematografih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Projekt je nastal iz potrebe, da se pomaga delu gospodarstva, ki ima težave z likvidnostjo," je ta teden pojasnil snovalec projekta, ekonomist Pepe Rafaj. Na idejo je sicer prišel že v marcu. V okviru pilotnega projekta Corrency, ki je sestavljanka angleških besed za koronavirus in valuta, bo 2000 prostovoljcev prejelo po 400 correntov, kar je enakovredno 400 kronam (15 evrov). Ta denar pa bodo lahko porabili pri sodelujočih partnerjih. Polovico zneska bodo plačali s correnti, polovico pa s kronami.

"Vsak meščan bo imel elektronsko denarnico. Ponudnik bo preko spletne strani vnesel kodo meščana in odštel vsoto correntov," je pojasnil Rafaj za AFP. Na ta način želijo spodbuditi ljudi, da več zapravljajo, to pa bo dvignilo prihodek lokalnih ponudnikov. V projekt namreč niso vključeni mednarodni ponudniki.

Za pilotni projekt je zasebni donator že prispeval 800.000 kron. Rafaj pa verjame, da bi lahko projekt v prihodnje financirala tudi država ali EU. Župan Kyjova Daniel Cmelik je pozdravil projekt, saj je namenjen spodbujanju lokalnega gospodarstva.

Začetek projekta so morali sicer zaradi protikoronavirusnih ukrepov zamakniti. Rafaj pa zagotavlja, da imajo vse pripravljeno in da ga bodo zagnali dva dneva po sprostitvi ukrepov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  06 .01. 2021 ob  19: 47
naša valuta bi lahko bila janšar