ZAENKRAT SPROŠČANJA NE BO: Trend naslednjega tedna bo pokazal, kaj lahko pričakujemo čez praznike (VIDEO)

Slovenija

Vlada je večino ukrepov za zamejitev epidemije covida-19 podaljšala za teden dni, med drugim zaprtje neživilskih trgovin, prepoved zbiranja ter gibanja po državi, izobraževalne ustanove ostajajo zaprte. Za prihodnjih 14 dni je podaljšala obvezno nošenje zaščitnih mask, zaustavitev javnega prometa in omejitve izvajanja športnih dejavnosti.

Vlada je danes tudi napovedala obravnavo in sprejem načrta odpiranja oz. sproščanja ukrepov za zamejitev covida-19 za naslednji teden oziroma najpozneje danes teden, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Načrt mora pripraviti strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ob tem mora tudi pripraviti pogoje, kdaj bi lahko prišlo do sproščanja ukrepov.

Če se bo nadaljeval trend zmanjševanja števila novih okužb tudi v prvem delu prihodnjega tedna, bo to "dobra napoved, ki bo lahko omogočila dovolj realno prognozo o tem, kaj lahko pričakujemo do konca tega leta oz. čez praznike", je dodal.

Jelko Kacin

Odločitev, ali je mogoče v kratkem odpreti osnovne šole za pouk prve triade, bo vlada sprejela prihodnji teden "v luči morebiti spremenjenih epidemioloških razmer", je še povedal Kacin. Če bi se odprle šole, pa bi se verjetno moral sprostiti tudi javni promet, je dodal. Ob morebitnem sproščanju ukrepov pa se bodo verjetno najprej zagnale tiste dejavnosti, ki se opravljajo individualno, kot so frizerji, kozmetični saloni itd.

"Ti ukrepi trajajo že dolgo, na drugi strani pa verjetno zagotovo ne bi prispevali k širitvi okužbe. Nasprotno, v prihodnje bo bolje opravljati te usluge v posebej za to urejenih salonih, ki izpolnjujejo vse standarde, kot pa da se te usluge opravljajo na terenu - v garažah, stanovanjih - in se s tem lahko žal nehote širi tudi virus. O teh stvareh bo vlada razmišljala, ko bodo za to pripravljeni predpogoji," je dejal.

Marija Magajne

V. d. direktorice direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na novinarski konferenci povedala, da epidemiološka slika v državi in razmere v bolnišnicah še ne omogočajo sproščanja ukrepov. Zato je vlada za en teden podaljšala veljavnost začasnega zaprtja neživilskih trgovin, delovanja avtošol, začasnega zaprtja kulturnih ustanov in kinodvoran, prepovedi zbiranja ljudi, razen družinskih članov in članov skupnega gospodinjstva, ter ukrepov na mejnih prehodih in notranjih mejah. Prav tako za teden dni ostajajo zaprta vrata vrtcev, razen za nujne primere, osnovnih, srednjih in glasbenih šol ter visokošolskih zavodov.

Opozorila je, da virus še vedno kroži v populaciji. Možno ga je zamejiti, a to pomeni nadaljnje izvajanje ukrepov. Noben ukrep sam po sebi namreč ne bo preprečil širjenja virusa, ampak k obvladovanju širjenja lahko znatno pripomore upoštevanje več ukrepov. Dodala je, da se vsi zavedajo, da je "covid-19 močno zažrt v naša življenja, a pomembno je, da se zavedamo, da z upoštevanjem ukrepov skupaj res lahko naredimo, da se širjenje te okužbe zmanjša". "Vse nas pesti izčrpanost, nekateri delajo dneve, tudi noči, marsikdo je prikrajšan za marsikaj. Ampak poskušajmo zdržati teh nekaj dni in vsi skupaj verjamemo, da bomo čez 10 ali 14 dni lahko nekatere ukrepe sprostili," je povedala.

Magajnejeva je tudi dejala, da lahko epidemijo zamejimo s primerno uporabo hitrih testov, zaradi česar je obvezno vsakotedensko testiranje vseh, ki delujejo v zdravstvu in v domovih za starejše. Glede izvajanja testov v domovih je dejala, da so jim nekateri že sporočili, da lahko izvajajo teste z lastnim kadrom. V nasprotnem primeru pa se bodo za izvajanje testov povezovali s tamkajšnjim zdravstvenim domom ali koncesionarjem. Bodo pa na voljo tudi posamezne mobilne enote, ki bodo po potrebi opravljale tovrstne hitre teste.

Ministrstvo za zdravje ne bo šlo v skupno javno naročilo hitrih testov, se je pa Slovenija priključila skupnemu evropskemu javnemu naročilu, ki poteka te dni. Se pa posamezni izvajalci zdravstvenih storitev že med seboj dogovarjajo za skupna javna naročila.

Dotaknila se je tudi napovedanega množičnega prostovoljnega testiranja prebivalstva na okužbo z novim koronavirusom. Kot je dejala, v teh dneh potekajo priprave, zato bo več informacij na voljo v prihodnjem tednu.

Glede cepljenje proti covidu-19 pa je dejala, da na ministrstvu intenzivno pripravljajo strategijo, pri čemer določajo prednostne skupine za cepljenje, logistiko in izvedbe samega cepljenja. Če bo cepljenje na razpolago, tako kot predvidevajo konec decembra ali v začetku januarja, je že pripravljeno za cepljenje prvih skupin, je zagotovila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tom |  27 .11. 2020 ob  10: 21
-1
Nagrada za predlog o podaljšanju ukrepov, s katerim bodo uničili še več manjših in srednjih podjetij, da ne omenim malo morje s.p.-jov in obrtnikov , s katerimi trenutne oblastnike zalaga in predlaga Bojana Beovič je postati predsednica zdravniške zbornice! Bravo, čestitam ..... za uspešno reševanje lastnega življenja in kariere!
Tom |  27 .11. 2020 ob  10: 16
-1
Nihče od samooklicanih srrokovnjakov, ki vneto prikimavajo trenutnim oblastnikom, ne more ali noče pokazati vsaj eno uradno stališče prave stroke na svetovnem nivoju, ki bi opravičevalo ukrep o nošenju mask na prostem! Ne odzovejo se na poziv zdravstvene stroke, kaj šele na poziv nas laikov! ... in velja omeniti, da smo Slovenci in Čehi edini, ki imajo zaprte šole, tako da za tovrstni način zločina nad znanjem bi moral nekdo odgovarjat!
Obala1 |  26 .11. 2020 ob  21: 29
UKC prosi vse ki so gledali 2 ali 3 sezone serijo Gorski zdravnik ali podobne da se zglasijo na razgovor za sluzbo
4ugoketo |  26 .11. 2020 ob  20: 52
-1
najstrožji ukrepi v celi EU in najslabši rezultati.
Največ umrlih v zadnjem mesecu.

Pri nas jih je umrlo več ljudi,novembra ,na miljon prebivalcev, kot na Švedskem v aprilu, ko so imeli največjo smrtnost.
pri njih brez posebnih ukrepov, pri nas kazni in kreganje med folkom. Sramota

Švedi so delali vse narobe, so kokodakali naši strokovnjaki in mediji takrat

Nesposobneži. Beovič, Krek, Gantar - DSO! Vedeli ste, lahko bi se pripravili, Švedi niso vedeli aprila, Anders Tagnel se je opravičil!
Uničili gospodarstvo, uničili voljo do življenja ljudem
"prepovedali so nam živeti, da ne bi umrli"