ZAENKRAT OBTOŽEN ENEGA SAMEGA UMORA: Napadalec iz Christchurcha se je pritožil zaradi razmer v zaporu

Svet

Avstralec, ki je v novozelandskem Christchurchu 15. marca napadel mošeji in ubil 50 ljudi, je vložil pritožbo zaradi razmer v zaporu, kjer je trenutno v priporu. Kot danes poročajo novozelandski mediji, se je pritožil, ker v zaporu v Aucklandu ne sme imeti obiskov in telefonskih klicev.

Uprava zapora ni ne zanikala ne potrdila teh navedb, je pa po navedbah nemške tiskovne agencije dpa zatrdila, da ravna v skladu z zakonodajo in mednarodnimi načeli glede obravnave zapornikov. "Trenutno nima dostopa do televizije, radia in časnikov ter nima odobrenih obiskov. Iz varnostnih razlogov drugih informacij ne dajemo," je povedal njihov predstavnik za stike z mediji.

Osumljenec za napade v Christchurchu se nahaja v zaporu Paremoremo na obrobju Aucklanda. 28-letnika so obtožili enega samega umora in ostaja v zaporu do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče in bodo obtožnico verjetno razširili. Obtoženi je zavrnil zagovornika po uradni dolžnosti in napovedal, da se bo na sodišču branil sam.

Desničarski skrajnež iz Avstralije je 15. marca napadel dve mošeji v Christchurchu in ubil 50 ljudi, med njimi tudi otroke. Obtoženi morilec je v svojem manifestu izražal sovraštvo do migrantov, beguncev in priseljencev ter hvalil politike, kot je ameriški predsednik Donald Trump. Napad naj bi izvedel iz maščevanja muslimanom za teroristične napade.

Po poročanju dpa se pojavljajo pomisleki, da bo obtoženi uporabil sojenje za promocijo svojih idej, kot je to počel norveški terorist Anders Breivik, ki je leta 2011 na Norveškem ubil 77 ljudi. Tudi Breivik se je pritožil zaradi obravnave v zaporu, a je Evropsko sodišče za človekove pravice lani zavrnilo njegovo pritožbo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija