ZADNJI DAN ZA VLOŽITEV KANDIDATURE: Štirje protestno izstopili iz predsedniške tekme

Slovenija

Ob polnoči se izteče rok, do katerega je na Državno volilno komisijo (DVK) mogoče vložiti kandidature za volitve predsednika republike. Za zdaj kaže, da se bo na oktobrskih volitvah pomerilo vsaj osem kandidatov, končni nabor pa bo znan v začetku oktobra.

Doslej je kandidature na DVK, bodisi s podpisi volivcev bodisi podporo stranke oz. poslancev, vložilo sedem kandidatov. Pet kandidatur, ki so bile vložene minuli teden, je DVK že potrdila, in sicer kandidature glasbenika Gregorja Bezenška, poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS Anžeta Logarja in pravnice Nataše Pirc Musar.

V ponedeljek sta kandidaturi vložila še evropski poslanec Milan Brglez ter poslanec Levice Miha Kordiš. Da bodo to storili danes, pa so napovedali še v volilnem štabu ginekologinje Sabine Senčar. O svoji kandidaturi bo na današnji novinarski konferenci spregovoril tudi nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl.

Štirje protestno izstopili iz tekme

Kandidature za predsedniško funkcijo je sicer napovedalo še kar nekaj posameznikov, ali je kateremu od njih uspelo zbrati zadostno število podpisov za vložitev kandidature, pa bo znano po izteku roka. Nekateri, ki so napovedali vstop v predsedniško tekmo, pa so iz nje protestno izstopili.

Andrej Magajna, Ludvik Poljanec, Ladislav Troha in Ivan Bolfek so včeraj pred DVK pojasnili, da protestno odstopajo od kandidature za predsednika republike, saj da so predsedniške volitve neveljavne, neustavne in nezakonite

Med drugim jih je zmotilo, da v volilni zakonodaji ni enotne dikcije glede tega, kdaj državljan dobi volilno pravico. Zato menijo, da so zakoni o volitvah v neskladju z ustavo in so zato tudi volitve neveljavne. Državljane med drugim pozivajo, da "ne priznajo in ne spoštujejo" nobene funkcije, ki je bila izvoljena na "nezakonitih volitvah", je pozvala tiskovna predstavnica volilnega štaba Ivana Bolfeka Jasna Martinjak.

Predsednik stranke Nova socialdemokracija Andrej Magajna je tudi prepričan, da mediji diskriminirajo manj izpostavljene kandidate, zato meni, da bi morala tudi od razpisa volitev do začetka volilne kampanje veljati enaka pravila kot v kampanji. Prav tako bi morala v kampanji pravila, ki veljajo v javnih medijih, po njegovem mnenju veljati tudi za zasebne. 

Sicer so zatrdili, da so za vložitev kandidature zbrali dovolj podpisov, koliko, pa niso razkrili.

Kandidature, vložene ta teden, bo DVK potrjevala v četrtek, končni nabor predsedniških kandidatov pa bo znan v začetku prihodnjega meseca, saj imajo kandidati še do 3. oktobra čas, da umaknejo soglasje h kandidaturi.

Žreb vrstnega reda kandidatur pa bo DVK izvedla v torek, 4. oktobra. S tem bo tudi določila seznam kandidatur, kot bo zapisan na glasovnicah 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija