ZAČETEK SEZONE NA KANINU Z NEKAJ SMOLE: V ponudbi dve novosti, kdaj začetek gradnje žičnice in restavracije?

Slovenija

Tudi na Kaninu se je v soboto začela smučarska sezona, čeprav z nekaj smole, saj včeraj smučišče zaradi močnega vetra ni obratovalo. Med novostmi Kanin ponuja turno smučanje v spremstvu gorskega vodnika in t.i. heliskiing. Ta teden naj bi se začela 50 milijonov evrov težka celovita prenova našega edinega visokogorskega smučišča, ki zajema tudi izgradnjo nove gondole. Ob začetku smučarske sezone je vlada določila pogoje obratovanja žičniških naprav. Njihova uporaba je dovoljena ob izpolnjevanju pogoja PCT, v zaprtih žičniških napravah je obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2, v odprtih pa tudi, če med potniki ni prostega sedeža.

Obstoječa žičniška naprava na Kaninu je stara 50 let.

Glavni novosti letošnje sezone na Kaninu sta turno smučanje z gorskim vodnikom in t.i. heliskiing, ki ga bodo izvajali ob lepem vremenu, je povedala direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič.

Za upravljavcem je uspešna poletna sezona, v kateri so prepeljali 23.000 potnikov, od tega štiri petine tujcev. Za nakup smučarskih vozovnic bo mogoče unovčiti letošnje turistične bone, je še dodala Božič Badaličeva in spomnila, da so prejšnjo zimsko sezono preživeli tudi zaradi različnih oblik državne pomoči ob epidemiji.

Prihodnost Kanina direktorica sicer vidi v izgradnji nove gondole. To bo tudi osrednja investicija v sklopu okoli 50 milijonov evrov vredne naložbe v celovito prenovo, je povedal poslanec SDS Danijel Krivec.

Obstoječa žičniška naprava je stara 50 let, poleg občutljivosti na veter in drugih pomanjkljivosti pa zahteva tudi višje stroške vzdrževanja. Brez nove naprave bi imeli previsoke stroške in verjetno tudi določene omejitve glede zmogljivosti naprave, je Krivec navedel razloge za investicijo.

Trenutno je v pripravi finančna konstrukcija, do konca leta pa Krivec pričakuje končni dokument, ki bo omogočil, da po novem letu objavijo razpis za izvajalca, ki bo poleg postavitve žičnice poskrbel tudi za zaščito pred plazovi in zasneževanje. Projekt poleg tega zajema tudi novo restavracijo.

(od leve) Danijel Krivec, Manuela Božič Badalič, Valter Mlekuž

Gradnja se bo predvidoma začela v prihodnjem letu in zaključila do konca leta 2023. Zaradi demontaže stare in gradnje nove gondole bo ena poletna sezona izpadla, po besedah poslanca pa bodo skušali projekt voditi tako, da ne bi ogrozili nobene poletne sezone. Glede virov financiranja Krivec ni bil natančen, bodo pa po njegovih besedah črpali iz različnih, tudi evropskih virov.

Bovški župan Valter Mlekuž je ob tem izpostavil pomen Kanina, ki je prispeval k rekordnemu obisku Bovca, saj so letos "krepko presegli" rezultat iz leta 2019, ko so zabeležili 480.000 nočitev.

Vodnik Alpske šole Bovec Robert Rot je izpostavil, da je Kanin zelo zanimiva lokacija za turno smučanje, kjer pa dodaten izziv predstavljajo jame v bližini smučišč, zaradi česar priporoča najem gorskega vodnika. Alpska šola v sodelovanju z združenjem gorskih vodnikov Slovenije poleg tega organizira razne tečaje in delavnice, na katerih se lahko tečajniki podučijo o osnovah turne smuke in varstva pred plazovi.

Podjetje Flycom Aviation bo iz bovškega letališča in iz Lesc omogočal heliskiing, kar pomeni, da bodo smučarje s helikopterjem prepeljali na smučišče. Prav tako bodo nudili helilift, kar pomeni, da lahko s helikopterjem pripeljejo turne smučarje na katerokoli odročno lokacijo, s katere lahko nadaljujejo s smuko. Helikopter je v tem primeru opremljen s posebno košaro za smuči in ostalo opremo, je navedel pilot Nejc Kovač.

Heliskiing z bovšega letališča

Obratovanje žičniških naprav se lahko izvaja v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, piše v spremembah odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. Uporabniki morajo ob nakupu vozovnice predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT.

V zaprtih žičniških napravah je za osebe, starejše od šest let, obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2. V odprtih žičniških napravah pa je obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2, če med potniki ni prostega sedeža. Izjema so otroci v starosti do šest let in osebe s posebnimi potrebami.

Okna kabin morajo biti ves čas, tudi med vožnjo, odprta, razdalja med uporabniki pri vožnji in nakupu vozovnic mora biti 1,5 metra, upravljavec žičniških naprav pa je po zaključku obratovanja v zaprti žičniški napravi dolžan očistiti vse površine, s katerimi so bili uporabniki v stiku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija