ZAČELI PRVO FAZO SANACIJE V ŽUSTERNI: Do začetka kopalne sezone bodo uredili najnujnejše

Koper

Mestna občina Koper je začela prvo fazo sanacije kanalizacijskega sistema v Žusterni. Med drugim čistijo kanale, uredili bodo tudi izliv vodotoka v morje. Kot so poudarili, bodo do začetka letošnje kopalne sezone izpeljali vse najnujnejše ukrepe za preprečitev vnovičnega onesnaženja hudourniškega območja ob kopališču.

Kot so sporočili z občine, nadaljujejo lani začeto reševanje problematike izlitja odpadnih voda na območju hudournika v Žusterni. Nepravilnosti, ugotovljene ob pregledu tamkajšnjega sistema meteornih voda, so že odpravili in sanirali, do začetka kopalne sezone pa bodo izpeljali še ukrepe za preprečitev vnovične zamašitve prelivov, s tem pa morebitnega onesnaženja kopalnih voda na območju kopališča.

Komunalno podjetje Marjetica Koper je minuli teden začelo čistiti hudourniške kanale, koncesionar Drava vodnogospodarsko podjetje Ptuj pa bo poskrbel za čiščenje naplavin in sanacijo izliva v morje. V naslednjih dneh bodo v kanalizacijske jaške namestili posebne senzorje, ki bodo omogočali nadzor nad morebitnim prelivanjem v primeru zamašitve mešane kanalizacije. Dela bodo zaključena še pred začetkom kopalne sezone.

Če predvideni ukrepi ne bi v celoti odpravili pomanjkljivosti obstoječega sistema odvajanja odpadnih voda na tem območju, bo občina po končani kopalni sezoni začela pripravo in izvedbo druge faze, ki predvideva podaljšanje izpusta hudournika globlje v morje. Ker gre za večji poseg v prostor, je treba zanj predhodno pridobiti projektno dokumentacijo, vsa soglasja in dovoljenja, so pojasnili na občini.

Župan Aleš Bržan je za izvedbo vseh aktivnosti na terenu pooblastil Marjetico Koper, imenoval pa je tudi posebno delovno skupino, ki jo poleg strokovnih služb koprske občine sestavljajo predstavniki Marjetice Koper, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Direkcije RS za vode, Agencije RS za okolje in prostor ter omenjene družbe Drava vodnogospodarsko podjetje Ptuj. Njena naloga je analizirati dejansko stanje na terenu in poiskati najprimernejšo rešitev za ureditev oziroma sanacijo celotnega območja.

Lansko poletje so morali kopališče v Žusterni zaradi fekalnega onesnaženja v celoti zapreti za 10 dni, teden dni pa je obratovalo v zmanjšanem obsegu. Pri pregledu meteornih voda je Marjetica Koper ugotovila obstoj črnih priključkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  20 .04. 2020 ob  14: 00
So imeli čas celo zimo in oni bodo uredili najnujnejše?