ZAČEL SE JE ČETRTI KROG POGAJANJ: Kijev ima tri zahteve, Moskva naj bi bila "bolj konstruktivna"

Svet

Ukrajina je sporočila, da bo na današnjem nadaljevanju pogajanj z Moskvo zahtevala takojšnjo prekinitev ognja in umik ruskih sil. V Kijevu sicer ocenjujejo, da je ruska stran postala bolj konstruktivna. Četrti krog pogovorov, ki poteka v obliki videokonference, se je po navedbah Kijeva že začel.

"Naše stališče se ni spremenilo: mir, takojšnja prekinitev ognja, umik vseh ruskih sil, šele za tem lahko začnemo govoriti o sosedskih odnosih in razlikah v politiki," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak.

Podoljak je Twitterju zapisal, da se bodo na četrtem krogu pogovorov med Moskvo in Kijevom osredotočili na vzpostavitev premirja, umik ruskih sil in varnostna zagotovila za Ukrajino.

Namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika Ihor Žovkva pa je za BBC dejal, da se jim zdi, da je Moskva zdaj bolj konstruktivna. "Namesto ultimatov ali zahtev po kapitulaciji Ukrajine kaže, da so zdaj bolj pripravljeni na konstruktiven pogovor," je dejal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred današnjimi pogovori dejal, da imajo pogajalci tudi nalogo dogovoriti se za srečanje njega in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov v nedeljo možnosti za srečanje Putina in Zelenskega ni izključil, a je dodal, da je treba razumeti, kakšen bi moral biti rezultat sestanka in o čem bi se na njem razpravljalo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija