ZAČASEN UKREP VLADE ZARADI VISOKIH CEN GORIV: Povračilo stroškov prevoza na delo se bo povišalo

Slovenija

Vlada je v okviru ukrepov za naslovitev visokih cen pogonskih goriv povračilo stroškov prevoza na delo, ki se ne všteva v davčno osnovo, zvišala z 0,18 na 0,21 evra za kilometer. Višino neobdavčenega povračila stroškov prevoza na službenem potovanju pa je zvišala z 0,37 na 0,43 evra za kilometer. Spremembe se bodo začele uporabljati julija.

Vlada je tako izdala spremembe uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Gre za enega od ukrepov, s katerimi država blaži draginjo na področju pogonskih goriv. Višino zneska, do katerega se povračilo stroškov prevoza ne všteva v davčno osnovo, je tako prilagodila pričakovanemu trendu rasti cen goriva.

Spremembe se bodo začele uporabljati za povračila stroškov prevoza na delo in z dela oziroma za povračila stroškov prevoza na službenem potovanju za mesec julij, so sporočili z vlade.

Sprememba uredbe po prepričanju ministrstva za finance predstavlja nujen, komplementaren in začasen ukrep v povezavi z nedavno ponovno vzpostavitvijo reguliranja cen pogonskih goriv zunaj avtocestnega križa. Zaostrene razmere na trgu pogonskih goriv po njihovih navedbah narekujejo urgentnost ukrepanja tudi na področju davčne obravnave povračila stroškov prevoza na delo, saj se vsaj v kratkoročnem obdobju nakazujeta tako okrepljena nihajnost kot nadaljnja rast cen.

Rešitev je začasne narave zaradi urgentnosti, nejasnosti glede prihodnjih gibanj in trenutno še nedelujočega Ekonomsko-socialnega sveta. Trajnejše rešitve za to področje, ki so zaradi rasti cen v zadnjih letih že nekaj časa želja sindikalne strani, naj bi, kot pravijo na ministrstvu, iskali v dialogu s socialnimi partnerji.

BONUS VIDEO: To je pokazala obdukcija in toksikološka analiza trupla Mateja Periša

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  24 .06. 2022 ob  01: 18
Ta vlada je še bolj nesposobna od prejšnje. Ukrepi so za en k.