Za ureditev Parka vojaške zgodovine dobri trije milijoni evrov

Slovenija

Gospodarsko ministrstvo je izdalo odločbo o dodelitvi sredstev za prvo fazo celovite ureditve Parka vojaške zgodovine v Pivki. Za 4,3 milijona evrov vreden projekt bo tako dobre tri milijone evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj. S projektom želijo ohraniti vojaško-tehnično in vojaško-zgodovinsko infrastrukturo.

Projekt zajema prenovo različnih objektov in novogradnjo paviljona, kjer bodo razstavljeni nekateri pomembnejši in večji eksponati iz nacionalne vojaške zgodovine, poudarek pa bo na podmornici P-913 kot edinstvenem vojaško tehničnem eksponatu. Čeprav predstavlja osrednji eksponat Parka vojaške zgodovine, podmornico danes namreč neustrezno hranijo na odprtem in je zato izpostavljena vremenskim vplivom, so pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

V novem razstavnem paviljonu bodo našla prostor tudi vojaška letala in nekatera vozila iz nacionalne vojaško zgodovinske dediščine. Restavrirane eksponate bo v smiselno celoto povezovala razstava, ki bo prikazovala vlogo predstavljenih eksponatov v slovenski vojaški zgodovini ali v vojaški zgodovini našega prostora.

V okviru projekta bodo urejene tudi dostopne poti, parkirišča in ostala infrastruktura, ki bo omogočala delovanje novozgrajenega dela kompleksa. S prvo fazo projekta bo dosežen prvi korak k njegovi preobrazbi v pomembno muzejsko turistično središče, še poudarjajo na ministrstvu.

Deli novico: