ZA SAMOPLAČNIŠKI BRIS OD 80 DO 100 EVROV: Odločitev za to možnost predvsem ob odhodu v tujino

Slovenija

Z uvedbo samoplačniškega testiranja na okužbo z novim koronavirusom so prebivalci Slovenije in tujci, ki nimajo urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja, dobili možnost za testiranje, tudi ko to ni bilo strokovno utemeljeno. To možnost so izkoristili predvsem ob potovanju v države, ki so za vstop zahtevale negativen rezultat brisa na okužbo.

Bolnišnice in zdravstveni domovi so samoplačniška testiranja na okužbo z novim koronavirusom začeli maja. Cena testiranja na koronavirus ni enotna, odšteti je treba od 80 do 100 evrov. Kot so v odgovoru na vprašanje poslanke LMŠ Jerce Korče odgovorili na ministrstvu za zdravje, je odločitev o možnosti izvajanja samoplačniških brisov sprejelo ministrstvo na podlagi mnenja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19. "Pri odločitvi so upoštevali tako epidemiološko stanje v državi kot tudi informacijo mikrobioloških laboratorijev, da trenutne zmogljivosti omogočajo izvajanje samoplačniških testov," so zapisali.

Potrebe po samoplačniškem testiranju so se po navedbah ministrstva povečale zlasti zaradi prehoda državne meje, saj so nekatere države za vstop zahtevale negativen izvid. Poleg tega so nekatera podjetja želela opraviti testiranje lastnih zaposlenih pred prihodom na delo iz drugih držav, kar ni bilo v skladu s strokovnimi priporočili za odvzem brisa. "Tudi na tak način smo gospodarstvu omogočili ponovni zagon delovanja in opravljanja storitev v tujini," so prepričani na ministrstvu.

Ob tem so izpostavili, da je sicer večino preiskav in testiranj za diagnosticiranje aktivnih ali prebolelih okužb, v Sloveniji mogoče opraviti tudi samoplačniško. Običajno temeljijo na želji posameznika po določeni preiskavi, ki ni nujno strokovno utemeljena, in za katero to tudi ni potrebno. V breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije so lahko izvedeni le posegi in storitve, ki jih z namenom odkrivanja bolezni in zdravljenja odredi zdravnik.

Po pojasnilih ministrstva je cena za testiranje na novi koronavirus sestavljena iz storitve mikrobiološkega testiranja, ki je v Sloveniji enaka v vseh laboratorijih, ter storitve odvzema brisa, kjer je določitev in oblikovanje cene v pristojnosti posameznega izvajalca. Analiza odvzetega brisa stane 65 evrov, prišteti pa je treba še stroške odvzema brisa v polni osebni varovalni opremi, stroške prevoza brisa do laboratorija in administrativne stroške zavoda.

V odgovoru so izpostavili tudi nekaj primerov, za katere ministrstvo oz. vlada ni sprejela ukrepov, ki bi opravljanje posamezne dejavnosti pogojevala z negativnim brisom. "Odločitev osebe, da bo potovala v državo, kjer za prehod meje zahtevajo negativen izvid brisa, ali da bo obiskala bazen, je osebna in prostovoljna. Za delavce, za katere bi negativen izvid zahteval delodajalec, kar ni strokovno utemeljeno, bi stroške testiranja moral plačati delodajalec," so navedli. Ob tem so poudarili, da zdravstvene ustanove od bolnika oz. njegovega spremljevalca ne smejo zahtevati predložitve dokazila o testiranju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija