ZA ROGLIČEVO VZTRAJNOST IN MEŽNARJEVO NESEBIČNOST: Na Svetih Višarjah postavili opomnik (FOTO)

Svet

Na prelomnem klancu na Svetih Višarjah, kjer se je slovenskemu kolesarju Primožu Rogliču na gorski kronometrski preizkušnji na predzadnji etapi letošnje dirke po Italiji snela veriga, so postavili kovinsko ploščico z napisom "Na tem mestu se je snel z verige".

Majska kolesarska dirka na italijanski pentlji se je zdela za Rogliča za nekaj trenutkov izgubljena. Le nekaj kilometrov pred ciljem odločilnega kronometra na Višarje je moral namreč zaradi težav z verigo stopiti s kolesa.

Trenutek, ki je sledil, je postal ikoničen: po klancu je pritekel moški in Zasavca potisnil, da bi lažje speljal v strm klanec. Kot se je izkazalo, je bil navijač, ki je ob kolesarjevih težavah z verigo na kolesu priskočil na pomoč, nekdanji smučarski skakalec Mitja Mežnar in leta 2007 Rogličev sotekmovalec na ekipni tekmi mladinskega svetovnega prvenstva v smučarskih skokih.

Mesto, ki ima v srcih kolesarskih navijačev tako dvojni simbolni pomen - Rogličevo vztrajnost in Mežnarjevo nesebičnost - je v soboto dobilo še fizično manifestacijo. V Svetih Višarjah so natanko na mestu, kjer se je Rogliču snela veriga, postavili spominsko tablico z napisom "Na tem mestu se je snel z verige".

Kdo je ploščo izdelal in postavil, za zdaj še ni povsem jasno, a gre po objavah na družbenih omrežjih sodeč za Rogličeve najzvestejše navijače.

Roglič je po letošnji predstavi svojega življenja na Svetih Višarjah osvojil dirko po Italiji in tako slovenskem kolesarstvu privozil končno zmago na edini preostali tritedenski dirki, ki je manjkala v zbirki.

Pred tem je Roglič, sicer olimpijski prvak iz Tokia 2021 v vožnji na čas, trikrat zaporedoma zmagal na dirki po Španiji v letih 2019, 2020 in 2021, dvakrat pa je na najbolj prestižni kolesarski preizkušnji na svetu po Franciji, ki se je v soboto začela v španskem Bilbau, zmagal tudi Tadej Pogačar v letih 2020 in 2021.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  02 .07. 2023 ob  20: 29
BRAVOOOO !