Z DANAŠNJIM DNEM SPET ODPRLI BONIFIKO ZA REKREATIVCE: Kako se po epidemiji piše koprskemu športu?

Koper

Šport se počasi vrača na stare tirnice. Ob upoštevanju zdravstvenih navodil so od danes namreč dovoljeni treningi in tekme vsem športnikom po zakonu o športu in to na ali v vseh športnih objektih ter površinah za šport v naravi. Poleg vrhunskega športa je dovoljena tudi rekreacija. Od danes zjutraj sta tako odprta Športni park Bonifika in Center športov na mivki.

Na petkovi večerni dopisni seji vlade sprejeti odlok o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti pomeni, da se lahko danes začnejo tudi vadba in tekme v kolektivnih športih, ki so imeli po prejšnjem odloku dovoljenje za začetek svojih dejavnosti v polnem obsegu od 23. maja.

Izvedba športnih tekmovanj je dovoljena do vključno državne ravni v športnih panogah in v uradnih tekmovalnih sistemih brez gledalcev. Od danes dalje bodo dovoljeni tudi kontakti med športnimi treningi več kot dveh oseb, torej tudi trenerjev, kar doslej ni bilo dovoljeno. Ta ukrep omogoča športnikom bolj celovite in varnejše treninge.

(foto: Tomaž Primožič/FPA)

Poleg vrhunskega športa bo dovoljena tudi rekreacija

Dovoljena bo, poleg vrhunskega športa, tudi rekreacija, šport študentov, invalidov in starejših ter prostočasna športna vzgoja otrok in mladine. Slednje je pomembno tudi zaradi varstva otrok med počitnicami. Nogometna zveza Slovenije (NZS) pa bo lahko tako tekmovanje v prvi ligi, ki je bilo zaradi epidemije novega koronavirusa prekinjeno marca, nadaljevala v začetku junija.

V četrtek zvečer je vlada preklicala epidemijo covida-19, ki je bila razglašena 12. marca. V veljavi pa ostajajo vsi zaščitni ukrepi za preprečitev širjenja virusa, ki niso bili preklicani. Zdravstvena stroka zato prebivalce poziva k upoštevanju priporočil za socialno distanco, uporabo mask in higieno kašlja. Pri treningih in tekmovanjih je treba upoštevati še navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za posamezne športe.

Jure Orel (foto: Regional)

Orel: "Važno, da gre mladina nazaj v šport"

Odpiranje treningov in tekem so pozdravili tudi v Športni zvezi Koper in Javnem zavodu za šport Mestne občine Koper.

"Sam mislim, da je bila časovnica odpiranja malce vezana na to, da je treba zadeve pripraviti. Za nekatere športe se je čakalo priporočila o izvajanju. Najprej se je odpiralo vrhunski šport v posameznih kategorijah, potem se je šlo počasi v ekipne športe. Dilemo so predstavljale telovadnice osnovnih šol, zato ker so telovadnice izvzete iz tega paketa v kontekstu zadrževanja v prostorih. Tudi ta del bi moral steči v kratkem, a se morajo šole pripraviti, jasno, ob vseh omejitvah, ki veljajo," je predsednik Športne zveze Koper Jure Orel komentiral postopno odpiranje športnih dejavnosti.

"Tudi če se je kakšen dan iz preventive izgubil, ni nič hudega. Važno, da gre mladina nazaj v zdravo gibanje, zdravo okolje. Dokler so v tem okolju, v gibanju, ne glede na šport, vsaj v tistem času niso kjerkoli drugje, kjer je slabše," je dodal Orel.

Duško Madžarović (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Madžarović: "Orodja in igrala na Bonifiki večkrat na dan razkužujemo"

Direktor Javnega zavoda za šport MOK Duško Madžarović je povedal: "Danes zjutraj smo odprli Športni park Bonifika in Center športov na mivki. Odprti so že fitnesi na prostem, vse, kar je na športno-rekreacijskih površinah, tudi otroška igrala. Orodja in igrala večkrat na dan razkužujemo in na vidna mesta obesimo vsa navodila NIJZ in vladnih služb," je dejal.

Bodo kontrolirali rekreativce na Bonifiki? "Kontrola ni v naši domeni, mi zgolj odpremo ali zapremo objekt ter skrbimo, da je infrastruktura v kondiciji. Načeloma nimam informacij, kdo bi lahko opravljal nadzor, bomo pa dali informacijo naprej, če bi videli, da prihaja do večje 'gužve', kar pa dvomim," odgovarja Madžarović.

Koprski rokometaši začeli s treningi, košarkaši še vedno mirujejo

Kot je dodal Madžarović, aktivnosti izvajajo le nekateri klubi, in sicer ob upoštevanju smernic NIJZ in vladnih služb. "Tisti, ki imajo dovoljenje, da izvajajo vadbo na distanci. Načeloma se bodo potem odprli tudi klubi, ki so rekreativnega značaja za občane. Počasi se vračamo na stare tirnice."

Kako je s treningi v Areni Bonifika? Nekateri klubi jo uporabljajo za treninge, ampak pod pogoji, ki jih narekuje NIJZ – prilagojena vadba in distanca, kar pa ni optimalno za vse klube, pove. "Rokometni klub je začel s treningi, košarka pa miruje," je dodal.

Zadnji med športnimi objekti, ki se bodo odprli, bodo klasični fitnesi in bazeni. Madžarović predvideva, da se bodo odprli 1. junija.

Slovenski jadralci trenirajo že od 7. maja

Jadralna zveza Slovenije (JZS) je po odloku vlade, ki je sprostila vadbo v individualnih športih, že 7. maja ponovno vzpostavila sistem treningov. "V jadralnem športu trenirajo vrhunski športniki v individualnih razredih že nekaj časa. Tudi za mlajše selekcije so dovoljene regate, nekaj se napoveduje za začetek junija. Klubska tekmovanja se poskuša izvesti na lokalni ravni, brez podeljevanja naslovov, da se malo 'potipa', kako bo to zgledalo. V primeru sproščanja mej pa se potem obetajo vsaj regionalne mednarodne regate," je dejal Jure Orel, ki je obenem direktor družbe CleanSport in član upravnega odbora Jadralnega kluba Koper.

"Vsako tekmovanje potegne zaradi ukrepov tudi kakšen strošek več za sabo, tudi organizacijsko je malo zahtevnejše, se pa že najavljajo posamezna tekmovanja, seveda pod pogoji, ki veljajo. Jadralni šport ima to srečo, da ko enkrat izpluješ, si na takem območju, da večjega rizika ni," dodaja.

Tudi tekmovalci, ki že imajo olimpijske norme – Žan Luka Zelko ter Tina Mrak in Veronika Macarol –, tako že nekaj časa normalno vadijo. "Naši olimpijci so imeli v času karantene omejitve kot vsi ostali. Zdaj že pridno trenirajo, olimpijada je premaknjena na 2021, upajmo, da se bo izvedla, ker če se ne bo, bo odpoved olimpijskih iger," pojasnjuje Orel.

Manj občinskih sredstev za koprski šport?

Kot je še dodal Orel, so v blagajni za šport Mestne občine Koper predvideni rezi, pogovori v zvezi s financiranjem med Športno zvezo in MOK pa še potekajo.

"V Mestni občini Koper imamo več kot 9000 registriranih športnikov pri Olimpijskem komiteju in 20.000 registriranih vseh športnikov, ki so vpisani v katero koli društvo, ki je član Športne zveze Koper. Tu gre za ogromno maso ljudi, za katero je treba absolutno poskrbeti in upam na najboljše. Rezi bodo na posameznih področjih in zaenkrat so zarezali tudi v Športno zvezo. To se bo poznalo drugje, saj je bil šport vedno preventiva pred dolgimi čakalnimi vrstami v zdravstvenih domovih," zaključuje Orel.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  21 .05. 2020 ob  06: 42
v vardi se mirne duše rekreirajo že med karanteno