VSE VEČ ILEGALNIH PREBEŽNIKOV: Na meji uvajajo mešane patrulje

Trst

S 1. julijem bosta slovenska in italijanska policija na obmejnem pasu uvedli napovedane mešane patrulje, poroča Primorski dnevnik. Napoved je pozdravil tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini. Po podatkih oddelka za javno varnost na italijanskem notranjem ministrstvu se je namreč število ljudi, ki prehajajo slovensko-italijansko mejo, v prvih mesecih tega leta znatno okrepilo v primerjavi z lanskim letom. Lani so na tem obmejnem pasu odkrili 446 tujih državljanov brez ustreznih dokumentov, v prvih petih mesecih letošnjega leta 652, v juniju letos pa že preko 130, podatke ministrstva povzema časnik.

Predsednik Dežele Furlanije Julijske krajine Massimiliano Fedriga je izrazil svojo zaskrbljenost zaradi dogajanja na italijansko - slovenski meji. Po njegovem mnenju se težavo z ilegalnimi prehodi meje lahko reši le ob pomoči vseh vpletenih držav.

Generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Vojko Volk pa je dejal, da so mešane patrulje dobra rešitev, če se želimo izogniti zapiranju meje, poleg tega pa poslati tudi jasno sporočilo organizatorjem ilegalnih prehodov in prebežnikom samim.

Kot še piše časnik, je sicer Fedriga omenil tudi možnost zamrznitve schengna, torej zaprtja meje po avstrijskem zgledu, v kolikor vprašanje ne bo rešeno v doglednem času. Volk pa opozarja, da bi tovrstne enostranske poteze Italije prizadele obmejno prebivalstvo in po njegovem mnenju ne bi zaustavile toka migrantov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  24 .06. 2019 ob  08: 08
Naši politiki nam samo škodo delajo. Mislim da so že šli čez prag dovoljenega in da vrnitve nazaj ni. Samo slabše bo.
vseved |  23 .06. 2019 ob  12: 28
Problem je samo meja z hrvaško. Čim prej postavit ograjo vzdolž celotne meje tako kot so to naredili Mađari in poslat vojsko na mejo.
td |  23 .06. 2019 ob  12: 07
Glavni problem je na ***ZUNANJIH*** mejah, to na notranjih je eno samo navadno krpanje in obremenjevanje teh držav. EU pač ne deluje, se je treba sprijaznit, pri tem problemu so kiksnili na celi črti.