VSE, KAR SE JE DANES SPROSTILO, NA ENEM MESTU: Obrtniki in trgovci, ki jih lahko obiščete ter posebna pravila za smučišča

Slovenija

V devetih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko se danes znova odpirajo smučišča. Pogoj za smuko je negativen izvid testa na koronavirus, nekatera večja smučišča pa bodo sama zagotavljala brezplačna testiranja. Znova se lahko odprejo stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov, servisne delavnice in trgovine z otroškim programom. V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko lahko danes vrata ponovno odprejo knjižnice, muzeji in galerije. Splošne knjižnice bodo vrata večinoma odprle že danes in prešle na pultno izposojo, prav tako nekateri muzeji in galerije, ponekod pa nameravajo vrata odpreti v začetku prihodnjega tedna.

V osrednjeslovenski, pomurski, savinjski, podravski, gorenjski, obalno-kraški, koroški, zasavski in primorsko-notranjski regiji, ki imajo ugodnejšo epidemiološko sliko, danes v veljavo stopajo nekatere izjeme pri prepovedih obratovanja.

Med drugim lahko od danes obratujejo žičniške naprave ob upoštevanju vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pogoj za smučanje je negativen test, ki mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur. Negativen test pa ni pogoj za smuko za otroke do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Prav tako predložitev negativnega testa ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo treningov in tekem.

V omenjenih devetih regijah so se ob tem obstoječim izjemam od prepovedi ponujanja blaga in storitev pridružile nove, in sicer premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles ter specializirane prodajalne z otroškim programom.

V preostalih treh regijah - goriški in posavski regiji ter v statistični regiji Jugovzhodna Slovenija - sedanje omejitve ostajajo.

V zadnjih nekaj tednih je bilo v knjižnicah mogoče le izvajanje brezstične izposoje vnaprej pripravljenega knjižničnega gradiva, ki so ga uporabniki prevzeli na zunanjih prevzemnih mestih knjižnic, od danes dalje pa ta omejitev za rdeče regije ne velja več. Knjižnično gradivo se v skladu z novim odlokom lahko izposoja znotraj knjižničnih prostorov. Še vedno pa velja, da si obiskovalci knjig ne iščejo med policami sami, ampak jih predhodno naročijo. Prav tako še niso dostopne čitalnice.

Način in postopki naročanja gradiva so objavljeni na spletnih straneh posamezne knjižnice oziroma lahko uporabniki gradivo naročijo po telefonu. Poleg izposoje je možno tudi vračanje gradiva.

Prav tako so na takšne situacije že dobro pripravljeni v muzejih in galerijah.

Slovenske galerije, muzeji in knjižnice so nazadnje svoja vrata na podlagi vladnega odloka zaprli 9. januarja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija