VRSTIJO SE SANKCIJE PROTI RUSIJI: Kaj pa vi menite o tem, jih podpirate? (ANKETA)

Svet

Zaradi invazije na Ukrajino vse več držav uvaja sankcije proti Rusiji. Včeraj se je za to odločila tudi tradicionalno nevtralna Švica, ki je tako kot Evropska unija zamrznila rusko premoženje. Medtem je Evropska unija na seznam sankcij dodala tudi več posameznikov iz ožjega kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina. Sankcijam se je med drugim pridružil tudi Monako – davčna oaza, kjer ima premoženje in bivališče tudi okoli 750 Rusov, med njimi številni vidni ruski oligarhi. Kakšno pa je vaše mnenje o sankcijah, ki so doletele Rusijo? Jih podpirate? 

"To je velik korak za Švico," je dejal švicarski predsednik Ignazio Cassis na novinarski konferenci in poudaril, da je vlada odločitev sprejela "premišljeno in nedvoumno", poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je sporočil, potem ko je Bern več dni okleval, ali naj se pridruži Zahodu pri uvedbi sankcij proti Moskvi zaradi v četrtek začete invazije na sosednjo Ukrajino. Pri tem je kot razlog navajal dolgoletno nevtralnost države.

Bančne račune vseh 336 oseb, ki so na črnem seznamu Bruslja, vključno s Putinom, ruskim premierjem Mihailom Mišustinom in zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, so "zamrznili s takojšnjim učinkom", poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Pravosodna ministrica Karin Keller-Sutter pa je povedala, da so petim ruskim ali ukrajinskim oligarhom, ki so "zelo blizu Putinu" in imajo močne gospodarske vezi s Švico, prepovedali vstop v državo. Imen ni želela navesti, dejala je le, da gre za osebe, ki nimajo dovoljenja za bivanje v Švici, imajo pa z njo pomembne "gospodarske vezi, zlasti na področju financ in trgovine s surovinami".

Zaostritev sankcij proti Rusiji je včeraj napovedala tudi Velika Britanija. V nekaj dneh je napovedala "popolno zamrznitev premoženja" vseh ruskih bank, vsem britanskim morskim pristaniščem pa so že ukazali, naj zavrnejo ruska plovila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska zunanja ministrica Liz Truss je v parlamentu včeraj povedala, da želi London doseči, "da Rusija ne more dostopati do svojih sredstev, da ni trgovinskega toka, da se njene ladje ne morejo zasidrati, njena letala pa ne pristati". Več kot 50 odstotkov ruske trgovine je izražene v dolarjih ali britanskih funtih, nova pooblastila pa bodo "škodile sposobnosti Rusije za trgovanje s svetom", je dejala.

Britanski minister za promet Grant Shapps je medtem ukazal vsem morskim pristaniščem v državi, naj zavrnejo ruska plovila, potem ko je že prepovedal pristanek ruskih letal, vključno z zasebnimi letali ruskih oligarhov.

EU je na seznam sankcij zaradi ruske invazije na Ukrajino včeraj dodala več posameznikov iz ožjega kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina. Na seznamu sta med drugim prvi mož ruskega energetskega velikana Rosneft, Igor Sečin, in izvršni direktor naftne družbe Transneft, Nikolaj Tokarev, pa tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Sankcijam se je pridružil tudi Monako, so v ponedeljek zvečer sporočili iz te južnoevropske kneževine in dodali, da to vključuje tudi takojšnjo zamrznitev premoženja in uvedbo gospodarskih sankcij. Monaški knez Albert II. je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa obenem obsodil vdor ruske vojske na ozemlje sosednje države in se pridružil pozivom k takojšnji prekinitvi ognja ter izrazil solidarnost z Ukrajinci. Kot je zatrdil, podpira vse pobude s ciljem ustaviti spopade in doseči umik ruskih vojakov.

Čeprav je Monako druga najmanjša država na svetu in šteje le okoli 40.000 prebivalcev, je ta ozek pas ozemlja na Azurni obali priljubljeno pribežališče super bogatih in je bil dolgo časa davčna oaza. Med ljudmi s premoženjem in bivališčem v Monaku je tudi okoli 750 Rusov, med njimi številni vidni ruski oligarhi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno pa je vaše mnenje o sankcijah, ki so doletele Rusijo? Sporočite nam v spodnji anketi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Maestral30knots |  02 .03. 2022 ob  04: 49
Manemebasat BRAVO! Koncno eden ki je spregledal!! Ne sekiraj se za minuse to delijo ljudje ki so zaslepljeni s porocili
ZigaZois |  01 .03. 2022 ob  16: 51
Sankcije bi morale bit enake kot jih je imela ZDA, ko so napadli Libijo, Sirijo, Irak in še koga.
manemebasat |  01 .03. 2022 ob  13: 56
-3
Ugasnite TV! Medijska presstitucija vam pere mozgane. Objavljajo stare posnetke eksplozij, prelete letal starih vojaskih parad, imajo placane igralce ki jih namazejo kot krvave, vse je en velik medijski nateg ravno tako kot corona ki nikoli ni obstajala!!! Odprite oci in ugasnite televizor!.
vseved |  01 .03. 2022 ob  13: 27
Vse to je voda na mlin američanom. Bo pa zanimivo videti, kako bodo evropi nadomestili plin, ki je prihajal iz rusije.
kokodek |  01 .03. 2022 ob  13: 04
ubogi bogataši!!!!! orožarji si manejo roke, politiki se šopirijo, navadni ljudje umirajo in so postali begunci
Nixon |  01 .03. 2022 ob  12: 52
Ta zadnje sankcije Rusiji (po Krimu) so imele rezultat zmanjšanje eksporta Rusiji iz EU in povečanje eksporta iz USA v Rusijo. Pametnome zadosti...