VROČE KOT V PEKLU, A TO ŠE NI REKORD: Živo srebro je pred leti pokazalo že več kot 40 stopinj

Slovenija

Bližamo se vrhuncu vročinskega vala. Danes bo pretežno jasno, najvišje dnevne temperature pa bodo od 30 do 35 stopinj Celzija. Po nekaterih napovedi bi se temperature lahko nekoliko spustile šele ob koncu tedna. 

Kot poroča Arso, lahko zvečer in ponoči nastane nekaj krajevnih neviht, predvidoma na zahodu in severu. Tudi jutri bo sončno, pihal pa bo jugozahodni veter. Proti večeru lahko tudi jutri v gorskem svetu pričakujemo kakšno nevihto. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 20 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa od 29 do 34, na jugovzhodu do 36 stopinj Celzija.

Na Primorskem bo navišja dnevna temepratura okoli 32 stopinj Celzija, prav tako pa ni izključena kakšna večerna nevihta, poroča Agencija RS za okolje. Zjutraj bo pihal šibak burin, v sredini dneva in popoldne pa šibak zahodnik in severozahodnik. Morje bo večinoma mirno.

Kot poroča ciklon.si, bi se lahko visoke temperature umirile v petek, ko bi nas lahko doseglo odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka, a je tudi ta napoved še precej negotova. Če se jedro pomakne zahodno od nas, bo vročina znova pritisnila po 28. juniju. Po tem scenariju bi bil Balkan še pod večjim udarom s še hujšo vročino.

Da bo vročina popustila ob koncu tedna, napoveduje tudi Valter Grizančič. Kot pravi, bo manj soparno, zrak pa bo bolj "čist". Danes in v četrtek pa bo po njegovih napovedih sončno in vroče, lahko tudi nad 35 stopinj Celzija.

Temperaturnih rekordov ne bomo dosegli

Čeprav bomo danes dosegli vrhunec vročinskega vala, ta ne bo prinesel absolutnih temperaturnih rekordov. Te so v nižinah  mesecu juniju večinoma že presegle 35 stopinj Celzija. Absolutni temperaturni rekord, izmerjen 8. avgusta leta 2013, pa ostaja 40,8 stopinje Celzija, je v podkastu Arsa povedal klimatolog Gregor Vertačnik.

Prag povprečne temperature za razglasitev vročinskega vala je v Alpskih dolinah 22 stopinj Celzija, po nižinah in notranjosti je meja 24 stopinj Celzija, na Primorskem pa je meja 25 stopinj. Po njegovih besedah je sicer povprečna temperatura zraka na običajen julijski dan v notranjosti države okoli 20 stopinj Celzija, na Primorskem pa od 22 do 24 stopinj Celzija.

Junijski rekordi v Sloveniji so bili sicer izmerjeni 22. junija leta 2000 v Metliki, in sicer 37,5 stopinje Celzija. Le desetinko manj so vremenoslovci namerili dve leti nazaj v Idriji. Junij 2019 je tudi sicer postregel z obilo vročine in pa z nekaterimi vročinskimi rekordi. Na Kredarici je bilo 27. junija isto leto izmerjenih kar 20,8 stopinje Celzija, kar je tam doslej tudi edini junijski dan s temperaturo nad 20 stopinj Celzija.

V zadnjih dveh mesecih je bilo po svetu sicer izmerjenih kar nekaj vročinskih rekordov. V Aziji so po njegovih navedbah 15. junija v kraju Iranshahr v Iranu, ki leži na nadmorski višini 600 metrov, izmerili najnižjo jutranjo temperaturo 35 stopinj Celzija, čez dan pa se je ogrelo do 49 stopinj Celzija, kar velja za najtoplejši dan kjerkoli na svetu na takšni nadmorski višini.

Od četrtka do nedelje naj bi k nam občasno prišla nekoliko hladnejša ter vlažna masa, kar lahko sproži občasne plohe in nevihte, predvidoma na zahodni, severozahodni, severni in deloma jugozahodni Sloveniji.

Vroče poletno vreme se bo nadaljevalo tudi na začetku julija, sprememba pa bi se lahko zgodila po 5. juliju z nekaj več padavinami in atlantsko motnjo, ki je videti na evropskem in ameriškem modelu, je še poročal ciklon.si.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  23 .06. 2021 ob  13: 28
sploh ni težava v vročinskem ali peklenskem poletnem valu
naša skupna težava so neuvidevni in nespoštljivi "gostje"
BUTIČNI TURIZEM
JE IDIOTIZEM
KOT NEPOTIZEM
RES PA JE DA JO RAD POLI.................ŽE.........M