VRHUNSKI KONCERTI 42. PIRANSKIH GLASBENIH VEČEROV: Za sladokusce komorne glasbe

Piran

Med 2. in 23. julijem 2020 Avditorij Portorož - Portorose prireja 42. Piranske glasbene večere. Štirje vrhunski koncerti komorne glasbe bodo v Križnem hodniku Minoritskega samostana sv. Frančiška Asiškega v Piranu s pričetkom ob 21.uri.

Na otvoritvenem koncertu 2. julija bosta nastopili vrhunska violinistka Oksana Pečeny Dolenc, ki jo primorsko občinstvo že dobro pozna, saj so jo gostili tako na komornih koncertih v Piranu in Portorožu kot na novoletnih koncertih v Avditoriju, in sicer v vlogi koncertne mojstrice SNG Maribor.

Na harfi jo bo spremljala Anja Kožuh, ki kot solistka sodeluje z različnimi komornimi zasedbami in z njimi nastopa v Švici, Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem; prav tako kot solistka je nastopila tudi z orkestroma Zagrebške filharmonije in SNG Maribor. Izvedli bosta dela G. Tartinija, C. Saint-Saensa, I. Albeniza in A. Piazzolle.

Na drugem festivalskem večeru, 9. julija, bodo ljubitelji (klasične) glasbe lahko prisluhnili LIBERtriu v sestavi Katje Porovne Silič – kitara, Matjaža Porovneta - violina in Petra Brčarevića – kontrabas. 

Katja Porovne Silič je kitaro študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. A. Grafenauerju. V nadaljevanju študija na Dunaju je kot najboljša diplomantka kitarskega oddelka prejela posebno priznanje avstrijskega ministrstva za izobraževanje, znanost in kulturo. Poučuje kitaro in kitarsko komorno igro na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Violinist Matjaž Porovne, diplomant prof. Primoža Novšaka in prejemnik študentske Prešernove nagrade, je bil zaposlen v Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana, v zadnjih letih pa v Orkestru Slovenske filharmonije.

Petar Brčarević je magistriral na Glasbeni Akademiji pri profesorju Slobodanu Gerićua. Učil je na Konservatoriju v Celovcu, bil je solo kontrabasist Beograjske filharmonije, sedaj pa Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra SF. LIBERtrio. Za piranske glasbene večere je pripravil repertoar z deli J.S. Bacha, A. Piazzolle, M. de Falle in G. Gershwina.

Godalni kvartet Tartini, nedvomno ena najboljših zasedb na slovenski komorno glasbeni sceni, bo na Piranskih glasbenih večerih nastopil 16. julija. Sestavljajo ga vrhunski solisti, violinista Miran Kolbl in Romeo Drucker, violist Aleksander Milošev in violončelist Miloš Mlejnik.

V sedemintridesetih letih delovanja so postali ambasadorji vrhunske slovenske kulture na domačih in tujih koncertnih odrih. Za svoje umetniške dosežke je Kvartet Tartini prejel nagrado Prešernovega sklada. Zaigrali bodo Tartinijeve Sonate à Quattro, ki jih označujemo za predhodnico godalnega kvarteta, Beethovnov Godalni kvartet v F molu ter Dvoržakov Godalni kvartet v F duru.

Četrti koncert 42. Piranskih glasbenih večerov bosta 23. julija sooblikovala violinist in skladatelj Matija Krečič z Emo Krečič na violončelu

Matija Krečič je leta 2015 zaključil študij violine (prof. Fister) in kompozicije (prof. Stingl) na Deželnem Konservatoriju v Celovcu. Napisal je glasbo za nekaj kratkih filmov ter gledaliških predstav, ustvaril je dve glasbeni podobi prvega programa TV Slovenija. Aktivno sodeluje z Magnificom, skupinama Momento Cigano in Tango Story ter s Tomažem Hostnikom. V preteklosti je sodeloval s skupino Terrafolk, z Galom in Severo Gjurin, Mar Djangom, Skarabejem, Orkestrado.

Ema Krečič redno sodeluje v simfoničnem orkestru RTV Slovenija, orkestru Cantabile, godalnem orkestru Amadeo, Sam's Fever Orchestra ter v orkestru Alumni Akademije za glasbo. Kot zanimivost naj dodamo, da poleg študija svoj čas posveča petju. Na sklepnem koncertu se bo po Križnem hodniku Minoritskega samostana Sv. Frančiška razlegala glasba J.S. Bacha, R.M. Glièreja, M. Ravela in tudi avtorska Matije Krečiča.

Vstopnice po ceni 14 evrov in 12 evrov za študente in upokojence je možno kupiti na internetu, na https://avditorij.kupikarto.si/. Blagajna bo odprta na prizorišču eno uro pred pričetkom koncertov, to je od 20. ure dalje. 

Na koncertih bo po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje poskrbljeno za zdravje tako obiskovalcev kot nastopajočih. Posamezni koncert bo lahko poslušalo do 50 obiskovalcev.

Organizator Piranskih glasbenih večerov je Avditorij Portorož – Portorose, program je sestavila direktorica Dragica Petrovič.