VRH EU PRIKIMAL UKRAJINI IN MOLDAVIJI: Podelili so jima status kandidatk za članstvo, a čaka ju še nekaj dela

Svet

Voditelji članic Evropske unije so včeraj na vrhu v Bruslju Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatk za članstvo v EU, je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Dodal je, da gre za zgodovinski trenutek. "Dogovor. Vrh EU je Ukrajini in Moldaviji pravkar podelil status kandidatk za članstvo v EU. To je zgodovinski trenutek," je na Twitterju zapisal Michel.

Dodal je, da ta dan predstavlja ključen korak na poti teh dveh držav v EU. Ob tem je čestital ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu in moldavski predsednici Maii Sandu.

Voditelji so obenem priznali evropsko perspektivo Gruzije. Status kandidatke za članstvo pa so ji pripravljeni podeliti, ko bo naslovila manjkajoče prednostne naloge, je še sporočil Michel. "Gre za zelo močno sporočilo enotnosti in odločnosti v geopolitičnem smislu," je povedal kasneje na novinarski konferenci.

Da gre za močno sporočilo Evrope, meni tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je poudaril, da EU že ves čas ruske invazije na Ukrajino sprejema hitre, zgodovinske in enotne ukrepe.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je poudarila, da gre za prelomen trenutek in zelo dober dan za Evropo. "Ne more biti boljšega znaka upanja za državljane Ukrajine, Moldavije in Gruzije v teh težkih časih," je dejala in poudarila, da so vse tri države del evropske družine. Izrazila je prepričanje, da bo odločitev Evropskega sveta prispevala h krepitvi vseh, tako Ukrajine, Gruzije in Moldavije, kot tudi EU.

Press Conference by President von der Leyen, President Michel and President Macron

Today is a good day for Europe. ???????? Ukraine and Moldova are granted the candidate status to become part of the European family. Georgia is given the perspective to become a member of the European Union. It strengthens them all in the face of Russian imperialism. This historic step makes us stronger. Press conference by President von der Leyen, President Michel and President Macron during #EUCO meeting.

Objavil/a European Commission dne Četrtek, 23. junij 2022

Povedala je še, da morajo vse tri države narediti svojo domačo nalogo pred nadaljevanjem pristopnega procesa, vendar je prepričana, da bodo vse delale, kolikor hitro bodo lahko, in da bodo dale vse od sebe, da bi uresničile potrebne reforme. Ukrajina mora glede na pretekli teden objavljeno mnenje komisije sprejeti reforme na področjih imenovanja ustavnih sodnikov, svobode medijev in pranja denarja ter okrepiti boj proti korupciji. Moldavija pa mora dokončati ključne korake pri celoviti reformi pravosodnega sistema, okrepiti boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter izboljšati javne storitve, je v mnenju zapisala Evropska komisija.

BONUS VIDEO: Podrobnosti umora v Kobjeglavi, policisti v hiši zasegli večje količine prepovedanih drog

Voditelja Ukrajine in Moldavije pozdravila odločitev vrha EU

Ukrajinski predsednik Zelenski je na Twitterju zapisal, da odločitev voditeljev držav članic EU označuje "edinstven in zgodovinski trenutek v odnosih med Ukrajino in Evropsko unijo". Dodal je, da je "prihodnost Ukrajine v EU". Tudi Maia Sandu je v odzivu na Twitterju zapisala, da gre za "zgodovinski dan za Moldavijo". "To je nedvoumno in močno sporočilo podpore našim državljanom in evropski prihodnosti Moldavije. Hvaležni smo vam in zavezani, da bomo nadaljevali reforme," je dodala moldavska predsednica.

Voditelji so obenem priznali evropsko perspektivo Gruzije, status kandidatke za članstvo pa so ji pripravljeni podeliti, ko bo naslovila manjkajoče prednostne naloge, je danes sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "V naslednjih mesecih smo pripravljeni trdo delati, da bi dosegli status kandidatke," je v odziv na Twitterju sporočila gruzijska predsednica Salome Zurabišvili.

Čestitke obema novopečenima kandidatkama za članstvo v EU se medtem vrstijo tudi s strani številnih evropskih voditeljev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija