VOZNIKI SKUTERJEV PO DIVJANJU PRI BELIH SKALAH: "Nismo vsi isti, a takšno početje meče slabo luč na vse" (FOTO, VIDEO)

Koper

Minuli vikend smo poročali o objestnem vozniku vodnega skuterja, ki je z divjo vožnjo pičlih 15 metrov od obale, kjer so se kopale večinoma družine z otroki, ogrožal varnost tako kopalcev kot tudi plovil, ki so bila v tistem času zasidrana v neposredni bližini. Na članek se je s pismom na naše uredništvo odzval poznavalec in velik ljubitelj tega vodnega športa Davide Ernestini, ki je bil nad početjem mladeniča zgrožen. "Enostavno ne razumem razmišljanja nekaterih. Morda alkohol, bahanje?" se sprašuje v pismu.

Posnetek skupinskega izleta iz leta 2019

Niso vsi vozniki vodnih skuterjev enaki

Kot promotor varne vožnje z vodnim skuterjem Ernestini namreč zelo dobro pozna pravila in se zaveda potencialnih nevarnosti, ki prežijo predvsem na neizkušene voznike. Vsako leto zato v sodelovanju z uvoznikom vodnih skuterjev See-Doo soorganizira celodnevni izlet lastnikov plovil, ki ga izkoristijo tudi za izobraževanje in promocijo varne vožnje. Eden takšnih je bil prav na dan, ko smo poročali o divji vožnji pod Belimi skalami: skupina 18 skuterjev je na skupinskem izletu po tržaškem zalivu plula tudi na tem območju.

Ernestini je dejal, da je sprva pomislil, da gre za koga iz njihove skupine. "Mi je bilo kar slabo," je zapisal in dodal, da si je po ogledu posnetka oddahnil, saj "je bil skuter znamke Yamaha, ki ima značilen navpični označevalni curek na krmni šobi. Torej ni bil nihče iz naše skupine (sami skuterji Sea-Doo). To seveda ne spremeni dejstva, da vsaka taka nevarna in nepremišljena uporaba meče slabo luč na vse ostale," je razočaran.

Sam zagovarja skupinske vožnje oziroma izlete prav zato, ker se lastniki skuterjev tako v praksi učijo pravil. "Prva stvar je vsaj 50 metrov, ko vozimo v skupinah, med skuterji. Če pa vodič reče, da se približamo, se približamo vsi z enako hitrostjo, ni sunkovite vožnje, nihče se ne približuje obali," pojasnjuje in doda, da mora biti pri nas vodni skuter od obale oddaljen 250 metrov, nato lahko vozi s polno hitrostjo, medtem ko je v Italiji ta meja s 500 metri dvakrat daljša. "Če tam, na primer, s skuterjem vpluješ na območje gradu Miramare, ti ga policisti zasežejo," je jasen.  

Namen teh izletov je, tako Ernestini, lastnike navaditi na uporabo vodnih skuterjev na način, ki je čimbolj sprejemljiv tudi za ostale uporabnike morja in obale. "Torej dati jim neko novo idejo, izlet, namesto tistega obupnega cikcakanja, ki ga  tolikokrat vidimo pred plažami in kmalu postane dolgčas še za uporabnika, kaj šele za vse ostale," pojasnjuje o odgovornem ukvarjanju s tem vodnim športom in nadaljuje, da so sodelujoči na teh izletih vedno navdušeni, sam pa da verjame, "da s tem doprinesemo tudi k večji varnosti na morju". 

Na kaj pa morajo biti vozniki skuterjev po njegovem mnenju najbolj pozorni?

Najprej seveda na oddaljenost od vsakega drugega objekta. Vodni skuter je zelo okreten, zato je po njegovem mnenju treba vedno pričakovati nepričakovano; spoštovanje pomorskih pravil je torej še toliko bolj pomembno.  

Kaj pa lahko storimo kopalci, če smo priča takšni objestni vožnji na morju?

Ernestini svetuje, da si poskušamo zapomniti barvo in registrsko označbo plovila, saj lahko uprava za pomorstvo krivca tako hitro locira in kaznuje. "Če je ogrožena varnost na morju, se vedno pokliče pomorsko policijo. Če pa ne gre za ogrožanje, potem pa se kontaktira upravo za pomorstvo," obrazloži.

Kot zanimivost še doda, da se v italijanskih vodah pogosto srečajo s policisti na skuterjih, kar slovenske voznike sprva vedno prestraši, pravi in pojasni, da pri sosedih vodne skuterje uporabljajo tudi gasilci in pripadniki civilne zaščite. "Pri nas pa imamo težave s temi našimi čolni, vse se nekaj kvari. Mogoče bi bilo smiselno razmišljati tudi v tej smeri, da bi naša policija imela vodne skuterje," dodaja in razmišlja dalje: "Še ena ideja pa bi bila, da bi bili vsi spusti na slovenski obali registrirani. V vsaki marini, kjer spustiš plovilo, ti izdajo račun, na katerem je registrska ... tam potem lahko tudi uprava za pomorstvo razbere, kateri čolni so bili spuščeni. Mogoče bi bilo treba preveriti, če se vsi tega držijo," zaključuje Ernestini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  20 .06. 2023 ob  14: 01
Raje jadrajte, muhe nadlezne!