VOJAŠKE OKREPITVE V BOJ PROTI COVIDU-19: Zdravstvenim delavcem na pomoč priskočili tudi študenti in Rdeči križ

Slovenija

Slovenska vojska je danes s štirimi vojaškimi zdravstvenimi ekipami z 20 pripadniki priskočila na pomoč covidnim bolnišnicam, ki imajo zaradi visokega števila hospitaliziranih bolnikov težave z zagotavljanjem kadra. Prav tako bo vojska UKC Maribor posodila medicinsko opremo za spremljanje življenjskih funkcij bolnikov.

Vojaške zdravstvene ekipe bodo pomagale v obeh univerzitetnih kliničnih centrih ter v celjski in novomeški bolnišnici. V vsako od bolnišnic je napoten zdravstveni tim, ki ga sestavljajo diplomirana medicinske sestra, zdravstveni tehnik oz. srednja medicinska sestra, bolničar in dva vojna reševalca. Glede na potrebe bodo delali na intenzivnih covidnih oddelkih, oddelkih urgentne medicine in drugih bolnišničnih oddelki. Že sedaj jim pomaga okoli 230 študentov zdravstvene nege in okoli 40 študentov medicine, odzvali so se tudi prostovoljci Rdečega križa.

Večina pripadnikov medicinskega kadra je iz vojaške zdravstvene enote, bojni reševalci pa so pripadniki 1. oz. 72. brigade Slovenske vojske, v današnji izjavi za medije ob prihodu ekipe v ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC) pojasnil poveljnik logistične brigade polkovnik Franjo Lipovec.

Vojska danes sicer ne pomaga prvič, že v preteklosti so namreč pomagali z izposojo medicinske opreme, ki so jo ponudili v pomoč bolnišnicam za nemoteno delovanje v času epidemije covida-19. Pred časom so tako iz lahke premične bolnišnice Role 2 UKC Ljubljana posodili premični rentgen, predvidoma danes pa bodo UKC Maribor posodili določeno medicinsko opremo za spremljanje življenjskih funkcij bolnika.

"V Slovenski vojski smo vedno pripravljeni pomagati. Nudenje pomoči je za Slovensko vojsko prioritetna naloga in zelo smo veseli in ponosni, da lahko pomagamo," je dodal Lipovec.

Ob tem je Lipovec spomnil, da pripadnice in pripadniki Slovenske vojske že od vsega začetka epidemije covida-19 aktivno sodelujejo pri njenem reševanju oz. obvladovanju. Neprestano izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, med drugim evakuirajo obolele pripadnike iz tujine, testirajo, analizirajo vzorce in proti covidu-19 cepijo tako za pripadnike vojske kakor tudi za zaposlene v kritični infrastrukturi. Poleg tega zagotavljajo dezinfekcijska sredstva in zaščitno opremo ter občinam nudijo pomoč pri izvajanju cepljenja, na primer v vojašnici Petra Petriča v Kranju.

Zdravstvena moštva Slovenske vojske začenjajo z delom v podporo zdravstvenemu sistemu Republike Slovenije. Štiri ekipe...

Objavil/a Slovenska vojska/Slovenian Armed Forces dne Ponedeljek, 15. november 2021

S povečanjem dodatnih nalog bo omejeno tudi delovanje vojske, a so po zagotovilih Lipovca na to pripravljeni. Tako bodo v Slovenski vojski med drugim še naprej neprekinjeno zagotavljali preventivne zdravniške preglede, nujno medicinsko pomoč pripadnikom na temeljnem usposabljanju oz. prostovoljnem služenju vojaškega roka.

Zdravstveni delavci še vedno nosijo glavnino bremena 

Kot pojasnjujejo v UKC Ljubljana, kjer so v ponedeljek odprli dodatni covidni oddelek v bolnišnici Petra Držaja, pa glavnino bremena nosijo zdravstveni delavci UKC, pri čemer kader za oskrbo covidnih bolnikov zagotavljajo predvsem na račun opuščanja ostalih programov. Podobno pa je tudi v drugih bolnišnicah.

Minister za zdravje Janez Poklukar je konec minulega tedna pojasnil, da se ob Rdečem križu in vojski za pomoč dogovarjajo tudi s civilno zaščito ter srednjimi šolami. Odziv študentov je v ponedeljek označil za "več kot dober". Točno število študentov, ki pomagajo v bolnišnicah, pa bo predvidoma predstavil na današnji novinarski konferenci.

Po podatkih, ki jih je vlada objavila v ponedeljek, v bolnišnicah zdravijo 1008 covidnih bolnikov, na oddelkih intenzivne nege 229, kar je največ od začetka epidemije covida-19. Po Poklukarjevih besedah je bilo v ponedeljek na voljo 234 intenzivnih covidnih postelj, v bolnišnicah pa potekajo priprave, da bi jih skupno vzpostavili okoli 290.

"Če danes nehajo rasti številke pozitivnih v populaciji, se bodo intenzivne kapacitete polnile še naslednjih 14 dni," je opozoril minister. Po zadnji napovedi Instituta Jožef Stefan (IJS), ki je ocenil, da je epidemija "predvidoma dosegla vrh četrtega vala", bo na intenzivnih oddelkih predvidoma več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  16 .11. 2021 ob  12: 10
Že sedaj jim pomaga okoli 230 študentov zdravstvene nege in okoli 40 študentov medicine, odzvali so se tudi prostovoljci Rdečega križa.

Torej lahko rečemo, da je za butalovino butalsko vseh butastih butalcev vse sprejemljivo, KAKŠNA BO KVALITETA OSKRBE BOLNIKOV PA NIHČE NE POMISLI AL KAKO?
Že v normalnih okoliščinah je kvaliteta oskrbe v bolnišnicah DALEČ POD NIVOJEM!
Dobro, da ne bo očem javnosti vidno kako eno posteljo pelje po hodniku šest študentov zdravstvene nege, od katerih štirje brskajo po pametnem telefonu. Da o množičnih "zabavah" ob bolnišničnih kavnih avtomatih niti ne govorimo.
Pacienti si zaslužijo KVALITETNO IN STROKOVNO OSKRBO, ZATO JIH NAPOTITE V TUJINO!

Ko glavni vladni Twito - Cefizelj sovražno govori o migrantih, naj pomisli koliko med njimi je tudi visoko usposobljenega zdravstvenega osebja, ki bi nam prišlo še kako prav!