VLOMILCA NEVEDE ZAKLENILA V HIŠO: Za 89-letno občanko še zdaleč ni bil običajen dan (VIDEO)

Piran

Na prvi pogled običajno dopoldne v enem izmed naselij nad Portorožem, ki pa za 89-letno občanko še zdaleč ni bilo običajno. Do nje je namreč pristopil moški, ki si je želel ogledati hišo, a medtem ko mu jo je razkazovala, je najverjetneje vanjo vstopil še drugi storilec. Tega je gospa, po tem ko je prvi odšel, nevede zaklenila v notranjost stanovanja. Rešil se je tako, da je moral vlomiti iz notranjosti.

V eni izmed hiš na Šentjanah nad Portorožem je v torek dopoldne prišlo do vloma. In to sredi belega dne. 89-letna gospa niti sama ni vedela, da ima v hiši vlomilca. Šla je le zakleniti ena izmed vrat, za katera je opazila, da so odklenjena. Vlomilec je moral tako praktično vlomiti, da je pobegnil iz hiše.

Pred tem je do nje pristopil neznanec, češ, da si želi ogledati hišo, kar sta skupaj tudi storila. V tem času, ko je prvemu razkazovala stanovanje, je najverjetneje v hišo vstopil drugi storilec. Ko je prvi moški odšel, je oškodovanka drugega zaklenila v stanovanje in tudi sama zapustila objekt.

"Ne, ni ti prijetno. Sploh, če gre za starejšo osebo, ker si ne more pomagati. To je bilo srečno naključje, da je nevede tega vlomilca zaklenila v hišo," je povedala domačinka.

Nepridiprav je pregledal predale in omare v stanovanju, a ni ničesar odtujil, so sporočili s koprske policije. Takšne predrzne tatvine pa so vedno bolj pogoste.

"Praviloma največkrat na dom pridejo k starejšemu občanu. Najbolj pogosto v dopoldanskem času, ko so sami doma. Potrkajo na vrata, se predstavijo z neko lažjo," je povedala Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostmi na Policijski upravi (PU) Koper.

In se pod pretvezo, da so delavci komunalnega, telekomunikacijskega ali elektro podjetja zapletejo v pogovor. S tem zamotijo lastnika, ga skušajo spraviti iz hiše, medtem pa drugi storilec skuša izvesti krajo - največkrat iščejo nakit in denar.

Govorili smo tudi z 89-letno gospo, ki je bila tarča nepridipravov, a pred kamero ni želela. Strah jo je, nam je povedala. In, da je občutek, ko veš, da je nekdo brskal po tvoji hiši, zelo neprijeten.

Ob incidentu so nelagodje občutili tudi drugi domačini: "Tudi ko gremo iz hiše vedno zaklepamo. Saj se sliši toliko stvari o raznih vlomih, zaradi česar se ne počutiš varno. Posebno mi, ki smo bolj na samotnem."

 Se počutitjo varne? "Ne, ne počutimo se varne. Kaj bo prinesla noč, ne veš. Včasih se okoli gibljejo čudni ljudje."

Na policiji zato poudarjajo: "Tako imenovanih nepovabljenih gostov nikoli ne spuščamo v stanovanje, pogovarjamo se z njimi pred hišo in jih imamo vedno na očeh. V primeru, da stanovanjski objekt zapustimo, ga vedno zaklenemo in s seboj odnesemo ključ."

Vedno pa lahko od oseb, ki tako potrkajo na vrata, zahtevamo identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. V kolikor pride do vloma, kraje ali poskusa kraje pa je potrebno takoj poklicati 113. Tudi na koprski policijski upravi so vlomi in tatvine med najpogostejšimi kaznivimi dejanji, predstavljajo kar 70 odstotkov vse obravnavne kriminalitete.

V videu zgoraj si lahko ogledate reportažo s Šentjan, kjer se je pripetil omenjeni dogodek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  22 .03. 2024 ob  21: 46
-1
Vprašam brez veze. Policaji a poznate svoje občane?
Ker se iz avtomobila slabo vidi.