VLADA Z NAJNIŽJO PODPORO DOSLEJ: To je stranka, ki bi zmagala, če bi bile volitve v nedeljo

Slovenija

Najnovejša Anketa Vox populi kaže, da je podpora vladi na najnižji ravni doslej. Da delo vlade ni uspešno, namreč meni 70,2 odstotka vprašanih. Ob morebitnih volitvah bi največ volivcev prepričala SDS, sledila bi ji SD, tretja pa bi bila LMŠ. Svojo pozicijo na vrhu priljubljenosti politikov utrjuje evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak.

Vlada je v tokratni javnomnenjski raziskavi ponovno zabeležila rekordno nizko podporo, saj njeno delo kot neuspešno ocenjuje 70,2 odstotka vprašanih, kar je za 2,9 odstotne točke več kot minuli mesec, kaže tokratna anketa Vox populi, ki jo za časnika Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia. Kot uspešno je delo vlade ocenilo 26,1 odstotka vprašanih.

Če bi bile volitve v državni zbor v nedeljo, bi največ vprašanih še vedno volilo največjo koalicijsko stranko SDS. Volilo bi jo 18 odstotkov vprašanih oziroma 0,9 odstotne točke manj kot v zadnjem merjenju.

Sledile bi ji SD s 13,1 odstotka podpore (aprila 13,2) in LMŠ z 8,2 odstotka podpore (aprila 10,1). NSi bi volilo 7,3 odstotka vprašanih (aprila 7,4). Sledi Levica, ki bi jo v tokratnem merjenju volilo 7,3 odstotka anketirancev (aprila 6,9). Parlamentarni prag bi prestopila še stranka SAB, ki bi jo tako kot aprila podprlo 3,6 odstotka vprašanih.

Sledi stranka SLS, ki je v tokratnem merjenju prejela 1,9 odstotka podpore (aprila 1,2). SNS bi volil odstotek vprašanih (aprila 0,2). Podpora je nekoliko narasla tudi SMC, ki bi jo volilo 0,6 odstotka vprašanih (aprila 0,3), in stranki DeSUS, ki bi jo tokrat volilo 0,5 odstotka vprašanih (aprila 0,3).

Kot je še možno razbrati iz ankete, je naraslo število neopredeljenih volivcev, upadlo pa število vprašanih, ki ne bi volili. Tako je 32,9 odstotka anketirancev odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili (aprila 28,7), 4,4 odstotka vprašanih pa se volitev sploh ne bi udeležilo (aprila 7,4).

Po izračunu in na podlagi glasov opredeljenih volivcev bi SDS prejela 28 sedežev v državnem zboru, SD 20, LMŠ 13, NSi 11, Levica 11, SAB pa pet.

Na vrhu lestvice priljubljenosti slovenskih politikov še naprej ostaja nekdanja predsednica NSi in evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je februarja z mesta vodilnega izrinila predsednika republike Boruta Pahorja. Tretje mesto še naprej zaseda predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon.

Na četrtem mestu ostaja predsednik DZ Igor Zorčič, sledijo evropski poslanec Milan Brglez, ljubljanski župan Zoran Janković, poslanec SD Dejan Židan, predsednik NSi Matej Tonin in predsednik LMŠ Marjan Šarec. Prvo deseterico najbolj priljubljenih politikov zaključuje predsednica SAB Alenka Bratušek.

Predsednik vlade in stranke SDS Janez Janša je zasedel 21. mesto, predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti pa zadnje, 22. mesto.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer. Agencija Ninamedia je tokratno merjenje opravila med 11. in 13. majem na vzorcu 700 oseb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  18 .05. 2021 ob  18: 35
@lili, daj no, jj je imel 3 vlade, vse do sedaj so opustošile državo, da so se zmeraj naslednje vlade morale ukvarjat samo s sanacijo. spomni se samo njegovega kokodajsanja in pozivom trojki, ki je uničila Grčijo, ... opustošil je v prejšnjih vladah vse konce države, še posebaj Obalo, npr. Luka in Interevropa, .... Na žalost ni idealnih politikov, ma večjega in bolj totalnega gnoja kot je jj in njegova sekta, ta narod še ni videl.
lahko razumem, da nekdo ne mara levice in ima rad desnico (ki je kler, kapitalisti, neoliberalci, ...), ... ampak dat glas jj, je pa res too much.
joe jaxson |  18 .05. 2021 ob  17: 44
Marjeta buta žo l'pajon ke vado a casa e non go la čave del porton
Lili |  18 .05. 2021 ob  10: 06
-8
Ma itak.. sedaj je epidemije več al manj konec. Sedaj bodo levičarji pritisnili in naredili vse, da zrušijo vlado. Ko je epidemija začela so se lepo potegnili v opozicijo in pljuvali in pljuvali in pljuvali na vse strani. Res so občudovanja vredni.. znajo uporabit resnično vsa sredstva in ovce itak padejo da floskule. Sedaj ko je epidemija mimo bodo lepo zasedli stolčke in kot že VSA leta ne naredili NIČ pametnega. Dvignili davke, in zakomplicirali administracijo. Pognali inšpektorje na cesto. In še sto let krivili za vse, tudi za koronavirus JJ...
In mogoče bo zavladal filozof Vatovec ali tisti otroček Mesec.. vsi ki jih je izpljunila filozofska fakulteta in plavajo na oblaku slave..o realnosti pa se jim ne sanja..Ali pa so za to tam postavljeni..
kokodek |  18 .05. 2021 ob  00: 04
volitve bi morale biti obvezne, kdor se jih ne udeleži, prispeva v sklad za dobrodelne namene
japajade |  17 .05. 2021 ob  20: 33
Uvesti obvezne parlamentarne volitve in stranka SDS nikoli več ne bi ali bo zmagala na volitvah!