VLADA KADRUJE V ZDRAVSTVU: Imenovali zastopnico pacientovih pravic za Koper

Slovenija

Vlada je danes sprejela nekaj kadrovskih odločitev na zdravstvenem področju. Med drugim je po dobrem mesecu dni razrešila dosedanjo generalno sekretarko na ministrstvu za zdravje Romano Reja. Njeno nalogo bo kot vršilka dolžnosti opravljala Blanka Česnik Wolf. Vlada je imenovala tudi zastopnici pacientovih pravic za Koper in Ravne na Koroškem.

Razlogov za menjavo generalne sekretarke na ministrstvu za zdravje vlada v sporočilu za javnost po današnji seji ne navaja, le podlago zanjo, ki je zakon o javnih uslužbencih. Ta omogoča menjave na tej ravni v enem letu od nastopa funkcije pristojnega ministra oziroma vlade. To možnost je v fazi oblikovanja svoje najožje ekipe torej izkoristil novi minister Aleš Šabeder.

Reja je sicer naloge generalne sekretarke opravljala od 9. novembra 2018, sprva kot vršilka dolžnosti, vlada pa jo je za petletni mandat imenovala 28. februarja.

Vlada je na današnji redni seji vnovič imenovala Jožico Trošt Krušec (na fotografiji zgoraj) za zastopnico pacientovih pravic na območju Kopra. Magistrica prava je bila na to funkcijo imenovana že leta 2009 in 2014. Na območju Raven na Koroškem pa bo pravice pacientov zastopala Milena Pečovnik, ki trenutno dela kot vodja pravne službe v gospodarski družbi. Na tem mestu bo zamenjala Stanko Vauh.

V teku je sicer še vedno tudi zbiranje prijav za predsednika Komisije RS za varstvo pacientovih pravic. Prijave na javni poziv, ki je bil objavljen 8. marca, pričakujejo do 7. aprila.

Gre sicer za ponovljeni javni poziv, saj po prvem, ki so ga objavili novembra, iztekel pa se je decembra, niso izbrali nikogar, kar nakazuje, da bi na tem mestu lahko prišlo do menjave. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje, se je na poziv v roku prijavila samo ena kandidatka, in sicer odvetnica Lucija Šikovec Ušaj (na fotografiji spodaj), ki je sicer to funkcijo opravljala že od leta 2008, torej dva mandata.

Ministrstvo za zdravje je predlog njenega vnovičnega imenovanja februarja poslalo v vladno proceduro, zaradi neusklajenosti pa nato konec istega meseca tudi predlog za umik gradiva.

Na generalnem sekretariatu vlade so za STA pojasnili, da je bil v skladu s protokolom o sodelovanju koalicijskih partnerjev predlog za imenovanje Šikovec Ušajeve posredovan v koalicijsko usklajevanje. Predlog naj bi šel tudi skozi roke največje vladne stranke LMŠ, pri koalicijskem usklajevanju pa je prišlo do nasprotovanja Ušajevi. Iz krogov blizu LMŠ je ob tem neuradno slišati, da je šlo za prenaglo odločitev stranke pri posredovanju predloga koalicijskim partnerjem.

Šikovec Ušajeva je odvetnica, med drugim znana po svojih ostrih, tudi protimigrantskih stališčih, etična komisija odvetniške zbornice pa je v teh dneh ocenila, da je z žaljivimi zapisi, uperjenimi proti migrantom, na Twitterju kršila kodeks odvetniške poklicne etike. Šikovec Ušajeva je tudi verjetna kandidatka na prihodnjih evropskih volitvah za novoustanovljeno stranko Domovinska liga (DOM), obeta se ji tudi, da bo postala njena podpredsednica. Neuradno pa je slišati, da bo vodenje stranke bržkone prevzel Bernard Brščič.

Šikovec Ušajeva je sicer v sredo tudi sama na Twitterju zapisala, da je "kot borko za pravice pacientov" vlada ni potrdila za predsednico komisije za varstvo pacientovih pravic. "Komisija tako že dva meseca ne dela. Direktor UKC je bil zadovoljen," je dodala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija