VLADA DANES O NOVEM ZAOSTROVANJU UKREPOV: Je med predlogi stroke tudi zaprtje države?

Slovenija

Vlada bo na današnji seji znova razpravljala tudi o epidemioloških razmerah. Na mizi bodo predvidoma tudi predlogi o zaostritvah omejevalnih ukrepov. Med predlogi strokovne skupine za covid-19 je tudi študij na daljavo in promocija dela od doma, je za STA potrdila vodja skupine Mateja Logar.

Logarjeva je v torek za POP TV sicer pojasnila, da bi po predlogu skupine vaje in seminarji študentov v manjših skupinah in ob upoštevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) še vedno potekale na fakultetah.

Glede predloga uvedbe pogoja preboleli, cepljeni (PC) bodo po njenih besedah počakali na odločitev ustavnega sodišča. Slednje je namreč septembra zadržalo izvajanje določb odloka, ki je določal uvedbo pogoja PC v državni upravi. K sprejetju odločitve je sodišče v ponedeljek pozval tudi predsednik vlade Janez Janša.

Ob tem je napovedal, da bodo dodatni ukrepi zagotovo potrebni. Kako radikalni bodo, pa da je odvisno od tega, kako se bodo uveljavljali že sprejeti ukrepi. Sprejeti ukrepi na nekaterih področjih po njegovi oceni že delujejo.

Strokovna skupina bo vladi prav tako predlagala ukrep delo od doma povsod, kjer je to mogoče. Na Portugalskem je bilo poleti, ko je prišlo do poslabšanja epidemiološke situacije, po besedah Logarjeve delo od doma v veliki meri sprejeto kot pomemben ukrep. "Sploh če gledamo, da so okužbe na delovnem mestu na drugem mestu po okužbah znotraj družine v zadnjih tednih," je povedala Logarjeva.

Na vprašanje, ali bodo vladi predlagali zaprtje države, je Logarjeva opomnila, da so se že več tednov v skupini pogovarjali tudi o tej možnosti. Po njenih besedah je poleg zdravstva treba upoštevati tudi druge dejavnosti, med njimi šolstvo, kulturo in gospodarstvo, "ki omogoča financiranje zdravstva". Ob tem je Logarjeva poudarila, da "idealne rešitve v tem trenutku ni".

Po navedbah ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa bodo končni predlogi za vlado odvisni od stališč, podanih na zadnjem sestanku strokovne skupine, ki je zasedala v sredo zvečer.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  18 .11. 2021 ob  16: 02
Naj naredijo nekaj in to naj velja vsaj 14 dni.
Obnašajo se kot stara devica, bi pa nebi. Pa če nakaj sprejmejo je več izjem kot pravil. Kontrole pa nobene. Mlačneži.
Obala1 |  18 .11. 2021 ob  11: 49
Najvecji problemi v naši družbi so politiki In mediji ( seveda tudi strokovni sodelavci politikov )
Lili |  18 .11. 2021 ob  09: 25
Rešitev je zdravljenje doma in testiranje VSEH, tudi CEPLJENIH!