VLADA DANES O EPIDEMIOLOŠKIH RAZMERAH, SE NAM OBETA KAKŠNA SPREMEMBA? To je predlog Beovićeve

Slovenija

Vlada bo na današnji seji znova obravnavala tudi aktualne epidemiološke razmere. Novih sproščanj ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida-19 predvidoma ni pričakovati, saj se država glede na zadnje podatke o številu hospitaliziranih covidnih bolnikov in sedemdnevnem povprečju potrjenih okužb z novim koronavirusom nahaja v oranžni fazi.

V bolnišnicah glede na torkove podatke namreč zdravijo 584 covidnih bolnikov, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa znaša 675. Za prehod v rumeno fazo sproščanja ukrepov mora povprečje števila okužb v zadnjih sedmih dneh pasti pod 600, število hospitaliziranih covidnih bolnikov pa pod 500. Nekoliko bolj vzpodbuden je podatek Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o številu aktivnih okužb v državi, ki je zadnje dni prvič po lanskem oktobru padlo pod 10.000.

Vlada se glede na predvidene večje dobave cepiva v maju najbrž ne bo mogla izogniti pretresanju nacionalne strategije cepljenja proti covidu-19. Slišati je namreč pozive, da bi bilo smiselno razmisliti o odprtju cepljenja za vse, ki bi to želeli. "Glede na to, da prihaja res veliko cepiva, pa mislim, da nima smisla več zadrževati te bariere, ne glede na to, da vsi nad 50 letom starosti še niso cepljeni," je dejala vodja svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović. Če bi se cepljenje odprlo za vse, pa bi bilo po njenem mnenju prav, da bi se odprlo "za vse z vsemi cepivi". Obdržali pa bi tudi vzporeden pristop, po katerim bi aktivno klicali tiste, ki še niso bili cepljeni, pa sodijo v rizične skupine, je dejala v izjavi za medije.

Na vprašanje, ali je to že predlog svetovalne skupine, je odvrnila, da posebej sicer ne, saj se skupina bolj ukvarja z neposredno strokovnimi vprašanji, denimo o primernosti določenih cepiv za neko starostno skupino, o vprašanju cepljenja prebolevnikov z enim odmerkom in podobno. Če bi jih povprašali o takšni možnosti, pa se bo svetovalna skupina sestala in po svojih močeh odgovorila tudi na to.

Glede na najave dobav cepiva lahko po oceni premierja Janeza Janše "realno računamo, da bomo precepljenost, ki uspešno zaustavlja epidemijo, dosegli nekje v sredini junija". Do takrat pa je treba morda še bolj dosledno kot doslej upoštevati preventivne ukrepe, je dejal po ponedeljkovem obisku slovenjgraške bolnišnice.

Bojana Beović

Ali bo do 15. junija precepljenost dejansko dosegla 60 odstotkov, je po besedah Beovićeve "odvisno od vseh nas". Sama meni, da bi si vsakdo moral postaviti vprašanje, kako hitro bo prišel do cepiva, in ne tega, ali se sploh cepiti oz. s katerim cepivom se cepiti. S 60-odstotno precepljenostjo prebivalstva si namreč po njenih besedah "lahko privoščimo bistveno drugačno življenje v državi". Dolgoročno pa so se že pojavile ideje, da bi šlo za podobno cepljenje kot pri gripi, torej vsako leto, je med drugim povedala Beovićeva. 

Po zadnjih podatkih, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v elektronski register cepljenih oseb, so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 sicer cepili 433.535 oseb, z dvema pa 219.531 oseb oz. 10,5 odstotka prebivalcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija