VLADA BO DANES PRETRESALA UKREPE: To so predlogi strokovne skupine; jih bo upoštevala?

Slovenija

Vlada bo na današnji seji znova pretresala protikoronske ukrepe in morebitne spremembe nekaterih odlokov, povezanih z epidemijo. Svetovalna skupina vladi med drugim predlaga nošenje mask v zaprtih prostorih, kjer ni izpolnjen pogoj PCT, ter odpravo karantene za cepljene in prebolevnike po vrnitvi iz rdečih in temno rdečih držav.

V ponedeljek so sicer začele veljati nekatere sprostitve protikoronskih omejitev, že takoj ob uveljavitvi sproščanja pa so se oglasili tudi v strokovni skupini. Vladi predlagajo, da osebam, ki so cepljene ali so prebolele covid-19, po vrnitvi iz držav, ki so na rdečem ali temnordečem seznamu, ne bi bilo treba v karanteno. Še naprej pa bi ta ukrep veljal za tiste, ki novega koronavirusa niso preboleli ali niso cepljeni, je za STA povedala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar.

V svetovalni skupini predlagajo tudi nošenje mask v zaprtih prostorih, kjer ni izpolnjen pogoj PCT, kot tudi, naj zaposleni v gostinstvu nosijo maske, če nimajo digitalnega covidnega potrdila. Poleg tega predlagajo, da se ohrani razdalja med mizami, in sicer tri metre med mizami oz. 1,5 metra med stoli sosednjih miz.

Predsednik vlade Janez Janša je na sredinem srečanju z župani predstavnike lokalne skupnosti pozval, da pomagajo pri še boljši organizaciji cepljenja ter s tem k povečanemu odzivu občanov na pozive k cepljenju. Zdravstveni minister Janez Poklukar pa je opozoril, da so razmere resne, saj število okuženih znova narašča.

Sicer pa bo vlada obravnavala tudi tekoče zadeve, med drugim je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec v sredo napovedala, da bo vlada na seji obravnavala predlog, da bi še letos zagotovili podporo vsem občinskim projektom investicij v šole, ki so izpolnjevali pogoje zadnjega razpisa, a niso bili izbrani. Podobno velja za investicije v športno infrastrukturo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  08 .07. 2021 ob  09: 17
Brez corone bi nekaterim strokovnjakom bilo kar dolgčas. Ti ljudje so izgubljeni za človeštvo, njih ne reši nič več. Škoda je le, ker živijo v našem času.