Višje sodišče bo obravnavalo pritožbe Časarja, Prijatelja in Mikuža

Kronika

Na Višjem sodišču v Kopru bo danes javna seja, na kateri bodo obravnavali pritožbe nekdanjega prvega moža Luke Koper Roberta Časarja, nekdanjega poslanca SNS Srečka Prijatelja in poslovneža Marjana Mikuža zoper razsodbo okrožnega sodišča v zvezi z nepremičninskimi posli z Luko Koper. Na prvi stopnji so bili vsi trije obsojeni na zaporne kazni.

Sodni senat koprskega okrožnega sodišča je v začetku leta namreč vse tri obtožene spoznal za krive po vseh točkah obtožnice. Časarju so prisodili šest let, Mikužu štiri leta in en mesec, Prijatelju pa tri leta zaporne kazni. Časarju pa so ob tem prisodili tudi prepoved opravljanja funkcij direktorja oz. člana uprave v gospodarskih družbah.

Vsi trije so se na sodbo pritožili na višje sodišče, ki je za danes razpisalo javno sejo. Sicer pa ni pričakovati, da bi višji sodniki že danes sprejeli kakršno koli odločitev.

Nekdanjega poslanca Prijatelja obtožnica bremeni napeljevanja h kaznivemu dejanju nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril. Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Časar je obtožen zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril, Mikuž pa je obtožen nedovoljenega dajanja daril ter pomoči pri zlorabi položaja in nedovoljenem sprejemanju daril.

Prijatelj naj bi Časarja in Mikuža nagovoril k dogovoru za sklenitev kupoprodajnih pogodb za nakup nepremičnin, v katerih je kupec Luka Koper, posrednik pri prodaji pa Mikuževo podjetje Premik net, ki je bilo deležno štiriodstotne provizije. Pri tem naj bi Prijatelj Časarja nagovoril, da od Mikuža zahteva in sprejme nagrado zase ter za Prijatelja. Mikuž naj bi na Prijateljevo nagovarjanje Časarju izročil 86.000 evrov, Prijatelju pa 245.000 evrov od 742.000 evrov, kolikor naj bi Luka Koper plačala Premik netu.

Časarja so sicer minuli mesec v še enem sodnem postopku, v katerem so njemu in ostalim nekdanjim članom uprave Luke očitali zlorabo položaja v zvezi s posli s hčerinskima družbama v Romuniji, oprostili. Na koprskem sodišču pa poteka še odškodninska tožba, v kateri Luka Koper od nekdanje uprave pod Časarjevim vodstvom zahteva večmilijonsko odškodnino za vrsto domnevno škodljivih poslov.

impi |  07 .11. 2013 ob  09: 50
Manjka še Popovič, ki je bil ves čas predsednik nadzornega sveta Luke Koper? Zdaj je najglasnejši in pravi ,da bi morali "pregledati" poslovanje Luke Koper medtem ko je bil cela 3 leta glavni nadzornik.