VINČEC Z ZMAGOVALNO POSADKO 51. BARCOLANE PRI PAHORJU: "Za nas je pihala bonaca" (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Slovenski predsednik Borut Pahor je danes v predsedniški palači gostil člane posadke jadrnice Way of Life, ki je dosegla prvo slovensko zmago na 51. Barcolani v desetih letih. Maksi jadrnico je vodil dvakratni jadralni olimpijec Gašper Vinčec, v posadki pa je bil na regati tudi trenutno najboljši kolesar na svetu Primož Roglič.

Na 51. Barcolani v Tržaškem zalivu, največji regati na svetu s skupinskim startom, je slovenska posadka zmagala v edinih pogojih, v katerih se je lahko nadejala uspeha - v zelo šibkem vetru.

"Veter je bil tisti, ki nam je pomagal do slavja. Za nas je pihala bonaca (brezvetrje, op. STA), za druge pa je bila bonaca. Moram reči, da so člani posadke opravili izjemno delo, od prvega do zadnjega. Sploh ne vem, kdo ni vozil barke, bila je izjemna sinergija," je takoj po presenetljivem uspehu izpostavil Vinčec.

Vinčec se je tako pridružil dvema dosedanjima slovenskima zmagovalcema, ki sta skupaj slavila petkrat. Najuspešnejši slovenski krmar na Barcolani Mitja Kosmina, ki je lani 14. zasedel drugo mesto, ima štiri zmage na Barkovljanki, Dušan Puh pa eno iz leta 1994.

Na današnjem sprejemu je Vinčec z druščino Pahorju izročil spominsko darilo, predsednik pa je ob tem med drugim dejal: "Prav zares sem vesel, da ste danes tukaj na tej skromni slovesnosti, ki časti vrsto stvari. Najprej časti jadranje, pomorščake, prijateljstvo med narodi, odprto morje in odprtega duha ... vse to je Barkovljanka zdaj že v 51. izvedbi. Vsi, ki jo spremljamo malo bolj od daleč, smo navdušeni nad tem, da ohranja to tradicijo."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija