VERJETNO VAM JE ZNAN OBČUTEK, KO SLEČETE OBLAČILO IN VAS STRESE ELEKTRIKA: Tako se je znebite

Trendi

Zagotovo vam gre na živce, ko oblečete svežo srajco, pulover, majico … in vas strese elektrika! Statika je kriva, da so najlonske nogavice polne iskric, krilo vam ne stoji lepo in lasje ponorijo. Tkanine se še posebno rade naelektrijo, če jih sušite v sušilnem stroju. Ker električni naboj iz našega organizma privlači negativno nabite električne delce, ki jih najdemo v zelo suhih, sintetičnih in volnenih oblačilih, elektrika preskoči in nas strese. Napetost lahko odpravite ali jo vsaj zmanjšate s pravilnim sušenjem in shranjevanjem tekstilnih izdelkov. Preberite, kako se lahko temu pojavu izognete.

Statična elektrika se pojavi, ko se v tkaninah nabira elektrostatični naboj, ko se npr. oblačila v sušilnem stroju drgnejo eno ob drugo. Težava pa lahko nastane tudi med samim nošenjem ali slačenjem, ko se oblačilo prav tako drgne ob nekaj. Na srečo že pri pranju perila obstaja nekaj preprostih trikov, kako se znebiti statične elektrike v oblačilih.

Uporabite žični obešalnik

Verjetno ste se spraševali, kako se znebiti statičnosti s stvarmi, ki jih že imate v svoji hiši. Žični obešalnik je odličen pripomoček za to. Žični obešalnik lahko odvzame nekaj električnega naboja, zaradi katerega se vaša oblačila držijo na vas. Obešalnik za oblačila vodite vzdolž notranjosti vaše obleke (še posebej dobro se obnese s svilo) tik pred ali po oblačenju, da ostanete statični.

Poskusite z mehčalcem ali belim kisom

Ko perete oblačila, uporabite mehčalec, da zmanjšate trenje. Ko so vaša oblačila pripravljena za nošenje, dodajte žlico mehčalca v steklenico z vodo in rahlo poškropite oblačilo. Če poskušate omejiti porabo kemikalij, beli kis deluje kot naravni mehčalec za tkanine in bo pomagal zmanjšati statiko, piše Good Housekeeping.

Sušilne kroglice

V sušilni stroj vrzite nekaj kroglic, da zmanjšate stik med predmeti. Kot alternativa bo v pomoč zmečkana aluminijasta folija v obliki kroglice velikosti slive.

Uporabite losjon

Vtrite malo losjona oziroma kreme za roke na mesto oblačila, ki se oprijema

Napršite lak za lase

Če oblačilom dodate malo laka za lase, se lahko znebite nadležnega oprijema zaradi statike.

Samo dodajte vodo

Ko je vašim oblačilom ostalo še približno deset minut v sušilnem stroju, dodajte vlažno krpo in nadaljujte na najnižji temperaturi. Suh zrak prispeva k statiki, vendar bo vlaga iz krpe ohranila zrak vlažen.

Nosite sponko

Ta košček kovine bo zadržal nekaj naboja, da prepreči nastanek statike čez dan.

Ločite naravno od sintetičnega

Če mešate naravne in sintetične tkanine, kot so hlačne nogavice z bombažnim krilom, to lahko pripomore h kopičenju statične energije. Izogibajte se tudi nošenju oblačil, ki mešajo oboje in preprečite kopičenje na oblačilih, tako da jih sušite ločeno v sušilnem stroju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  22 .10. 2022 ob  13: 50
Beli kis preizkuseno deluje kot mehcalec in osvezilec perila ampak pozor, samo belega. Barvano perilo bo postalo flekasto