VELIK DAN ZA UP IN IZOLO: Gradbeno dovoljenje za Center odličnosti postalo pravnomočno

Izola

Na območju izolskega kampusa bo kmalu zrasel Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja InnoRenew CoE, ki bo začel delovati konec prihodnjega leta. Dobra štiri leta so pretekla od prve ideje o nastanku takšnega centra do pridobitve pravnomočnega dovoljenja zanj. Včeraj je projekt namreč prešel v zadnjo izvedbeno fazo, saj so zanj pridobili gradbeno dovoljenje.

Od leve proti desni: podžupan Občine Izola Aleksej Skok, direktorica Raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE dr. Andreja Kutnar, rektor Univerze na Primorskem dr. Dragan Marušič, vodja urada za prostor in nepremičnine mag. Marko Starman

Univerza na Primorskem (UP) je od Občine Izola leta 2006 dobila stavbno pravico in zemljišča za namen izgradnje Univerzitetnega kampusa Livade. Izolska občina je soglasno z UP lani nato prenesla del stavbne pravice na Center odličnosti InnoRenew CoE, in sicer na delu nepremičnine na območju kampusa.

Gradnja bo stekla konec letošnjega ali začetek naslednjega leta

"Pridobitev gradbenega dovoljenja je pomemben mejnik pri gradnji novega centra odličnosti, ki trenutno zaposluje 43 oseb, približno polovica jih prihaja iz tujine. V novi stavbi bodo dobili raziskovalni prostor, kjer bodo lahko razvijali svoja raziskovalna področja na najvišjo svetovno raven, saj je pretežni del investicije namenjen nakupu vrhunske raziskovalne, razvojne in prototipne opreme," nam je povedala direktorica Raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE dr. Andreja Kutnar.

Območje izolskega kampusa, kjer bo zrasel center odličnosti.

Trenutno se soočajo s prostorsko stisko, gosti jih Univerza na Primorskem. "Odprtje centra odličnosti že precej nestrpno pričakujemo. V kratkem bo objavljen razpis za izvajalca gradnje in glede na dolgotrajnost postopkov bomo konec tega leta ali začetek prihodnjega začeli z gradnjo, ki bo predvidoma zaključena do konca leta 2020," je še pojasnil.

Poleg centra odličnosti še obširen park in telovadnica

Tudi Občina Izola je izjemno zadovoljna s pravnomočnostjo gradbenega dovoljenja za raziskovalni center in s tem, "da bo lahko čim prej razpisan javni razpis za izvajalca del, ki naj bi bil po naših informacijah 'zunaj' že v oktobru. Ta investicija je za občino strateškega pomena, saj si že od ustanovitve UP prizadevamo, da bi v Izolo prišlo čim več fakultet in raziskovalnih inštitutov," je dejal podžupan Občine Izola Aleksej Skok. 

Univerza na Primorskem je vodilni partner projekta InnoRenew CoE.

Proračun za center odličnosti poleg gradnje glavne stavbe zajema še gradnjo laboratorijev in preizkuševalnega centra, parka ob kampusu in telovadnico, kar je tudi v skladu s prostorskim načrtom, ki velja za tisto območje. "Poleg same zgradbe centra InnoRenew CoE bo z evropskimi sredstvi v višini približno 250.000 evrov urejen tudi obširen park ob nekdanji progi Parenzani, ki gre mimo Univerzitetnega kampusa Livade. V načrtu je tudi izgradnja nove športne dvorane, ki bo namenjena študentom kampusa kot drugim izolskim športnim društvom," je še pojasnil Skok.

Deli novico:

Izolan |  03 .10. 2018 ob  09: 27
Skok ce bi menjal stranko bi bilo nekaj iz tebe! Tako pa samo sanjaj da te bomo volili...lepe sanje ti zelim....
Izolan |  23 .09. 2018 ob  20: 49
Ja gradijo ceste koda je ze cela izola obnovljena in zdaj se koncuje...katastrofa. to se dela ko je ze vse koncano... zdaj bojo kamjoni iz delamarisa vozili material.in spet vse unicli...
Ma kakšna univerza!!! |  23 .09. 2018 ob  10: 00
Sem ultra sita teh SD, ki so kar naenkrat povsod ... se posebej ta na sliki. 8 let ni bilo nič od njih, zdaj pa nerazumno trošijo. Prešernova je razkopana že celo leto! Pri Gavioliju so naredili 100 m ceste za 100.000 EUROV, je zaprta že 2 meseca. Cankarjev drevored je poplavilo ob prvem deževju, zdaj pa popravljajo NOVO cesto?! Pri Perotu naj bi popravljali pasažo, pa še vedno nič? Krožišče pri bivšem Stavbeniku za v Izolo so gradili brez dovoljenj in smo ga čakali skoraj leto dni. Krožišče pri vitrini smo čakali po nepotrebnem vsaj leto in pol?!?

Pa kaj ti nas za***avajo?!?! Da jih ni sram!
@@Tanti cari saluti |  23 .09. 2018 ob  09: 46
To je njegov odgovor na parkirno stisko v centru. Če ni placa na Lonki ali za pošto, parkiraj pod ZD Izola.

Je smešno ga gledat, kako po službi kolikor se da hitro pobegne iz Izole, skoraj teče po ulici Prekomorskih brigad.

Ko pa gre na svojo novo jahto, se odpravi zgodaj zjutraj, da sreča čim manj ljudi.
@Tanti cari saluti |  22 .09. 2018 ob  23: 22
" Podžupan " Kolenc že dva mandata parkira svoj avto v garaži v zdravstvenem domu. Parkirno mesto je namenjeno za potrebe občine, on si ga je pa kar prisvojil.
Ta rdeči si vse upajo.
zoran13 |  22 .09. 2018 ob  18: 06
BLIŠČ
Izolan |  22 .09. 2018 ob  13: 07
Kaj je definicija pisat lepše?
Tanti cari saluti |  22 .09. 2018 ob  08: 48
12
Jaz bi rada pozdravila našega podpodžupana Kolenca. Še kakšen mesec, pa lahko vrne občinski privez. V Izoli ne živi, stanovanje pa oddaja, ker vidim kdo vstopa vanj. Pod temi pogoji si priveza NE ZASLUŽI in naj ga da kakšnemu Izolanu. Hvala.
FLOPKA |  22 .09. 2018 ob  08: 38
-1
NE VIDITE KAKO ŽREJO DRŽAVNI PRORAČUN, UKINITI PRIMORSKO UNIVERZO, KER JE LEGLO BIROKRATOV PRISESANIH NA DRŽAVNI PRORAČUN, ŠTUDENTJE PA VESELI, DIPLOME POŠENKANE.
IBRO |  22 .09. 2018 ob  08: 37
10
Kaj Prešernova kdaj bo končana? Boste na občini Izola kazensko odgovarjali zaradi drobljenja javnih naročil?
Avantgarda UPanja |  22 .09. 2018 ob  08: 11
11
Rektor z izkaznico je v kabinet zaposlil bivšo evroposlanko z izkaznico, zraven so še pripadniki družine Ć.
Nič čudnega, da so lepo poravnani z lastnikom izolske nepremičninsko-posredniške firme, ki je hkrati tudi funkcionar.

Čas je, da se jih rešimo vsaj v Izoli, saj bo rektor z zaslombo v ministru Pikalu tam ostal večno.
Izkušnje  |  22 .09. 2018 ob  07: 42
11
Zanimivo, da se nekatere figure pojavijo vedno in točno tam, ko je v igri veliko denarja. 45 mio eurov.

Zanimivo je tudi to, da je Kolenc prepustil ta posel svetniku SD se preden je imel kakšno resnejše uradno pooblastilo od občine. Na kakšni podlagi se kar nekdo v imenu občine pogovarja z Univerzo in Upravno enoto?
1