VEČNAMENSKOST PRILJUBLJENE PIJAČE: Uporabite jo lahko za nego obraza, v gospodinjstvu, na vrtu

Trendi

Vodka je destilirana žgana pijača, najpogosteje narejena iz žit ali krompirja. Tradicionalno je bistra alkoholna pijača znana po Rusiji in Poljski, danes pa jo izdelujejo po vsem svetu. Gre za zelo priljubljeno žgano pijačo za koktajle, zato je nepogrešljiva v vsakem baru. Vodka pa je uporabna še za marsikaj drugega.

Vodko je mogoče uporabiti na veliko načinov, saj zaradi visoke vsebnosti alkohola učinkuje kot razkužilo in jo lahko uporabljamo za razkuževanje žuljev, pri zobobolu ali celo v gospodinjstvu. Ker nima močnega vonja, jo lahko uporabite za čiščenje in poliranje raznih površin v domu. Ponujamo vam nekaj idej.

Vodka namesto razkužila

Vsake toliko je v vsakem domu treba poseči po razkužilu, najsi gre za razne lepotilne pripomočke, kot so recimo pincete, zobne ščetke ali krtače, s katerimi negujete hišnega ljubljenčka. Pri vsem tem lahko namesto razkužila uporabite vodko, ki bo iz predmetov odstranila mikroorganizme in preprečila njihov razvoj.

Z vodko si lahko očistite celo obraz: nekaj kapljic nanesite na kozmetično vato in se obrišite. Vaša koža bo očiščena in vaše pore ožje.

Odstranjevanje madežev

Vodko lahko uporabite pri odstranjevanju madežev s tkanin. Ste pri barvanju stanovanja uničili svoje najudobnejše hlače ali jopico? Nič hudega, nič še ni izgubljeno. Na madeže barve nanesite nekaj kapljic vodke, pustite kratek čas delovati in madež bo izginil.

Sveža oblačila

Če ste se zadrževali v zakajenem prostoru in imajo zdaj vaša oblačila močan vonj po cigaretnem dimu, vam prav tako lahko pomaga vodka. Ustvarite zmes vode in vodke v razmerju 1 : 3 in vanjo potopite oblačila, ki jim želite povrniti svežino. Nato jih posušite na zraku in o neprijetnem vonju ne bo več sledu.

Naj se sveti!

Če boste na krpo nanesli nekaj kapljic vodke, boste lahko z njo do sijaja zdrgnili vse stvari v svojem stanovanju, ki so morda zaradi prahu, vodnega kamna ali starosti že izgubile sijaj. To velja še posebej za pipe, steklo, porcelan, ogledala in razne svetleče dodatke. Uporabite jo lahko celo za poliranje nakita ali dragocenega jedilnega pribora.

Nad plesen in madeže v kopalnici

V razpršilnik nalijte vodko in se z njo odpravite v kopalnico. V njej ne boste potrebovali drugega čistila. Na ostanke mila na ploščicah ali v umivalniku nanesite nekaj vodke in madež boste preprosto obrisali. Poleg tega je to nenavadno čistilo učinkovito pri odstranjevanju vodnega kamna, zaradi svojih razkuževalnih lastnosti pa bo učinkovito odstranilo sledi plesni. Pri odstranjevanju vodnega kamna boste najuspešnejši, če boste vodko pustili delovati vsaj pet minut.

Odstranjuje ostanke lepila

Prav gotovo ste že kdaj kupili novo posodo ali kozarce, ki ste jih morali dolgo namakati v topli vodi, da ste z njih lahko odstranili vse nalepke in ostanke lepila. Z vodko gre to veliko hitreje. Krpo preprosto namočite v vodko in z njo podrgnite po ostankih lepila. Presenečeni boste, kako preprosto je. Tega nasveta se spomnite tudi, ko boste želeli odstraniti obliž, ki je bil dolgo prilepljen na svojem mestu. S pomočjo tega neobičajnega čistila bo odstranjevanje obližev popolnoma neboleče in zelo hitro.

Osvežilec prostora

Z vodko lahko hitro ustvarite osvežilec prostora. Na šest enot vode dodajte eno enoto vodke in med 20 in 40 kapljic eteričnega olja po izbiri. Mešanico nalijte v razpršilnik in nanj napišite, kaj je v njem. Tako boste vedno imeli na voljo prijetno dišavo za svoj dom. Vendar pa je ne namešajte preveč: ker je naravna, bo svoj intenziven vonj začela izgubljati že po enem mescu.

Podaljšajte življenjsko dobo cvetlic

Če ste med sobotnim sprehodom po tržnici kupili šopek sezonskih cvetlic in želite, da ostane svež čim dlje, posezite po vodki. Ko v vazo natočite vodo, ji primešajte malce sladkorja in nekaj kapljic vodke: ta bo delovala kot razkužilo, ki bo preprečilo delovanje mikroorganizmov, zaradi katerih rezano cvetje prej oveni. Če boste to mešanico rožam menjavali dnevno, boste lahko imeli dolgo časa svež šopek.

Odstranjevanje vrtnega plevela

Vodka lahko pomaga odstraniti vrtni plevel, vendar potrebuje pomoč sonca. Reader's Digest predlaga, da zmešate 30 ml vodke z dvema skodelicama vode in nekaj kapljicami mila za pomivanje posode. Mešanico nato nanesite na plevel, ki je izpostavljen soncu. Alkohol razgradi voskasto povrhnjico na listih, zato so dovzetni za dehidracijo na sončni svetlobi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija