VČERAJ POTRESNI SUNEK, DANES V PETRINJI SNEŽI: Mnogo prebivalcev je pred svojimi hišami v težkih pogojih

Kronika

Območje Petrinje je okoli 22.30 stresel nov potresni sunek, ki je imel magnitudo 4,5, poročajo hrvaški mediji, ki še navajajo, da je potres trajal kratek čas, čutili pa so ga tudi v Zagrebu. Po vnovičnem močnejšem potresnem sunku, ljudem na območju Petrinje in Gline sedaj nagaja tudi vreme. Danes tam sneži, mnogo ljudi pa je pred svojimi hišami v izjemno težkih pogojih, poroča hrvaški spletni portal Index.hr.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so ob 22.29 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres 141 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci vzhodne in osrednje Slovenije. Na Arsu ocenjujejo, da intenziteta potresa ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici.

Območje Petrinje je 29. decembra prizadel rušilni potres z magnitudo 6,2, v katerem je umrlo sedem ljudi, nastala je tudi ogromna gmotna škoda. Kasneje je območje streslo še več popotresnih sunkov.

Tamkajšnjim prebivalcem nagaja tudi vreme

Vremenoslovci so v sisaško-moslavški županiji, kjer leži v potresu uničena Petrinja, za danes napovedali snežne padavine. Pričakujejo, da bo čez dan napadlo od pet do deset centrimetrov snega.

Po potresu je nastalo tudi več vdorov v zemlji. Največji je na polju v vasi Mečenčani pri Petrinji. Luknja v zemlji je široka 20 metrov in globoka najmanj pet metrov ter se po navedbah geologov še naprej širi.

Vodja zavoda za hidrologijo in inženirsko geologijo Josip Terzić je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal, da so z območja med Petrinjo in Hrvaško Kostajnico poročali o 30 podobnih vdorih. Nekateri so v neposredni bližini hiš.

Sisaško-moslavška županija, ki je bila zaradi potresa močno prizadeta, bo imela prednost v okviru cepljenja proti covidu-19, ki poteka v državi, tja bodo prihodnji teden poslali pošiljko cepive Moderne, danes poroča hrvaški dnevnik Jutarnji list.

V tej županiji se je v zadnjih dveh dneh število primerov okužbe z novim koronavirusom povečalo s 60 na 124. Zvišanje števila novih okužb je pričakovano, saj je bilo po potresu skoraj nemogoče spoštovati epidemiološke ukrepe, še navaja časnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija