VAS KLIČEJO NEZNANE ŠTEVILKE? V tem primeru lahko ostanete tudi brez vsega denarja!

Slovenija

Kot poroča spletna stran Varni na internetu, so prejeli več prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke, in sicer naj bi jih klical tehnik iz Microsoftove tehnične pomoči. Opozarjajo, da gre za prevaro.

V zadnjih dneh prejemajo vedno več prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke. "Klicatelj se je v polomljeni angleščini z naglasom predstavil kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku je razložil, da nujno kliče zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika," so opisali primer prevar.

Čeprav klici prihajajo iz tujine, zaradi potvarjanj njihove telefonske številke delujejo kot lokalne.

Kot opozarjajo, so te prevare že skoraj stalnica v angleško govorečih državah, prvi goljufi pa so v Slovenijo klicali že leta 2013. "Prevara običajno poteka tako, da po začetni predstavitvi klicatelj zahteva, da odprete nekatere programe, ki so del operacijskega sistema Windows (običajno Event Viewer), ki res prikazujejo neke napake, te pa dejansko ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika. Prepričati vas hočejo, da so te napake posledica okužbe vašega računalnika," opozarjajo Varni na internetu.

Nato naročijo, da "odprete določeno spletno stran v brskalniku, preko katere boste na računalnik prenesli nek program, s katerim vam bodo pomagali (običajno gre za Team Viewer ali Supremo). Preko tega programa prevarantu omogočite popoln nadzor nad vašim računalnikom".

Po tem običajno predstavijo še druge izmišljene znake okužbe (npr. izpis programa "netstat" v konzoli), "v primeru nesodelovanja žrtve pa sistem tudi namerno poškodujejo. Na koncu pa zahtevajo osebne podatke in podatke o kreditni kartici za nakup nekega programa ali licence, s čimer naj bi težave odpravili".

"Če tega ne želite storiti, lahko preko oddaljenega dostopa tudi izbrišejo posamezne sistemske datoteke oz. računalnik zablokirajo na tak način, da morate ob ponovnem zagonu vpisati geslo, ki pa ga ne poznate. Če podatke vseeno posredujete, težav ne boste odpravili, ampak vam bodo goljufi pobrali ves razpoložljiv denar na kreditni kartici, vaš računalnik pa bo treba popraviti," opozarjajo.

????LAŽNI KLICI TEHNIČNE POMOČI???? Zadnja dva tedna prejemamo ogromno prijav in vprašanj v zvezi s klici Microsoftove...

Objavil/a Varni na internetu dne Petek, 09. april 2021

Če se klicatelj predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in zahteva oddaljen dostop do vašega računalnika, potem gotovo gre za prevaro, saj vas predstavnik Microsofta nikoli ne bo prosil za dostop do sistema. Prav tako nikoli ne dovolite oddaljenega dostopa do vašega računalnika katerikoli nepooblaščeni osebi, navajajo na spletni strani. Prav tako vas predstavnik Microsofta ne bo nikoli prosil za številko kreditne kartice, kar je še en znak, da gre za poskus prevare.

V primeru, da ste goljufom posredovali podatke o vaši kreditni kartici, nemudoma kontaktirajte vašo banko in kartico blokirajte, če pa so vam goljufi zaklenili računalnik, da morate ob zagonu vpisati geslo, se za nasvet glede gesla obrnite na SI-CERT.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija