V TEM TVITU JE JANŠA ŠEL PREDALEČ: Moral se bo opravičiti in plačati 10 tisočakov

Slovenija

Okrajno sodišče v Velenju je v primeru tožbe SD zoper premierja Janeza Janšo zaradi njegovih javnih izjav, povezanih z lastništvom vile na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima SD svoj sedež, razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine. Ob tem se mora Janša v 15 dneh javno opravičiti na Twitterju. Sodba še ni pravnomočna.

Sodišče je izdalo zamudno sodbo in med drugim odločilo, da mora Janša na Twitterju objaviti naslednje opravičilo: "Tožena stranka, Ivan (Janez) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene židovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način," so v sporočilu za javnost navedli v stranki SD.

Ob tem mora Janša poravnati še stroške sodnega postopka v višini nekaj več kot 800 evrov.

Kot so še pojasnili v SD, je sodišče izdalo zamudno sodbo, ker Janša ni prevzel pošiljke sodišča in posledično v 30-dnevnem roku ni odgovoril na tožbo, pri tem pa je sodišče ugotovilo, da so izpolnjeni tudi drugi pogoji za izdajo zamudne sodbe. Sodišče je tožbenemu zahtevku ugodilo v celoti.

Sodišče je tudi ugotovilo, da morajo politične stranke pokazati večjo stopnjo strpnosti do kritike, a da je Janša prestopil mejo spoštovanja pravic drugih, saj je vedoma in namerno zapisal neresnične žaljive trditve. Obravnavani tviti so po mnenju sodišča žaljivi že sami po sebi, ne glede na to, kdo bi jih zapisal, s kakšnim namenom in na koga se nanašajo. Kot še izhaja iz sodbe, je sodišče ugotovilo, da je Janša sporne trditve objavil ob zavedanju, da njihova vsebina ni resnična ter da bo objavljena informacija doživela velik odziv javnosti.

Sodba sicer še ni pravnomočna, Janša pa se lahko na odločitev okrajnega sodišča v Velenju pritoži v 30 dneh.

Po besedah predsednice SD Tanje Fajon in glavnega tajnika SD Dejana Levaniča ima sodba velik pomen, saj je sodišče postavilo predsednika vlade pred odgovornost za njegove lažnive izjave. "Sodišče je ugotovilo, da je Janša vedel za lažnivo vsebino svojih izjav, a jih je kljub temu zlonamerno objavljal," je zapisal Levanič. Ob tem je še napovedal, da bodo v SD odškodnino v celoti namenili v dobrodelne namene.

Oba s Fajonovo sta tudi ocenila, da Janša s tem, ko ne prevzema sodnih pošiljk, kaže prezir do države, institucij, pravnega sistema, ignoranco in nespoštovanje tudi ljudi.

"Pričakujem javno opravičilo predsednika SDS Socialnim demokratom za namerno širjenje laži," je tako v izjavi novinarjem poudarila Fajonova. Dodala je, da jo žalosti, da je Janša vedel, da gre za neresnične trditve in jih je kljub temu preprosto širil po Twitterju. Sodišče je po njenih besedah v celoti priznalo tožbeni zahtevek, "in to je po svoje veliko zadoščenje".

SD je v začetku julija na Okrajnem sodišču v Velenju vložila tožbo proti Janši zaradi njegovih javnih izjav, povezanih z lastništvom vile na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima SD svoj sedež. Janši očitajo, da je "zavestno in zlonamerno širil laž, čeprav je dokazljivo vedel, da lastništvo SD ni sporno". Tožbo je pripravila in vložila odvetniška pisarna Pirc Musar & Lemut Strle.

Odločitev sodišča je pokomentiral tudi preimer: "Česa podobnega niso počela niti vojaška sodišča v bivši SFRJ"

Premier Janez Janša se je odzval na odločitev sodišča, da se mora opravičiti zaradi javnih izjav o lastništvu vile v Ljubljani, kjer je sedež SD. "Gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe," je zapisal.

"Da bi bila farsa popolna, je v tem konkretnem primeru to sodišče odločalo o tožbi Socialnih demokratov. Česa podobnega niso počela niti vojaška sodišča v bivši SFRJ," je dodal. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  27 .10. 2021 ob  19: 52
In spet bi placal z našim denarjem ( no plaćala bo stranka ki vemo od kod crpa denar ) …ta narod so res ovce