V TEJ DRŽAVI V ENEM DNEVU ZABELEŽILI 2093 OKUŽB: To je več kot kdajkoli do zdaj

Svet

V Izraelu so v zadnjem dnevu zabeležili rekordno število okužb z novim koronavirusom. Kot je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo, so jih v torek potrdili 2093, več kot kdajkoli doslej v enem dnevu. Zdravstvena kriza se močno odraža v slabši gospodarski situaciji v državi, zaradi česar se krepijo tudi protesti proti vladi.

Še sredi maja so v Izraelu na dnevni ravni beležili dvomestno število novih okužb, po hitrem sproščanju zajezitvenih ukrepov pa so začele številke močno naraščati. 2000 novih okužb dnevno sicer v državi predstavlja mejo za uvedbo ostrejših ukrepov, ki bi lahko vodili v popolno karanteno, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa. V Izraelu so doslej skupno potrdili nekaj več kot 66.800 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 490 ljudi.

Čeprav je bila vlada premierja Benjamina Netanjahuja v začetku epidemije deležna pohval zaradi upravljanja s krizo, se mora sedaj soočati s protesti. Kriza močno obremenjuje gospodarstvo, brezposelnost znaša 20 odstotkov. Nasprotniki Netanjahuja se že več tednov zbirajo na ulicah. Kritike je deležen tudi minister za javno varnost Amir Ohana, ki naj bi po navedbah nasprotnikov poskušal zatreti proteste. Policiji pa očitajo, da proti protestnikom uporablja pretirano silo. Na protestu pred Ohanovo hišo v Tel Avivu je v torek zvečer prišlo do nasilja, pri čemer je bilo ranjenih pet protestnikov. Po njihovih navedbah naj bi jih napadla skupina desnih aktivistov, še piše dpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija