V STRUNJANU BO SPET DIŠALO PO JAGODAH: Obujajo tradicijo iz 19. stoletja (FOTO)

Piran

V Strunjanu bo spet zadišalo po jagodah. V Javnem zavodu Krajinski park Strunjan so se namreč odločili, da bodo zaradi tradicije gojenja jagod v Strunjanski dolini, ki sega v 19. stoletje, obudili stare sorte jagod.

Javni zavod Krajinski park Strunjan je s projektom Vrt na klifu in z ohranjanjem starih vrst jagod začel že leta 2016. "V petih letih so pridne roke našega pridelovalca poskrbele, da smo imeli zadostno število sadik za prvo brezplačno delitev," so med drugim zapisali v objavi za družbena omrežja.

V soboto, 17. aprila, so med krajane parka razdelili 240 sadik jagod, posamezno gospodinjstvo je dobilo na voljo kupon za prevzem dveh sadik, kot pravijo, pa želijo akcijo razdeljevanja, "če bo množitev in vzgoja sadik uspešna", ponoviti že naslednje leto.

Kot so nam pojasnili, je stare sorte na svojem vrtu ohranil kmet Marjan Štule, za matični nasad jagod pa skrbi kmet Silvano Knez.

Stara sorta, o kateri teče beseda, je avtohtona strunjanska sorta žlahtne jagode – fragolon.

Zakaj je ohranitev starih sort pomembna?

Razlogov za to je več. "Z vpisom v sortno listo je omogočeno potencialno trženje in ohranjanje takšnih semen. Velikokrat so stare sorte bolj odporne, imajo boljšo in bolj pestro hranilno sestavo, prilagojene na krajino, s starimi sortami se ohranja videz značilne kulturne krajine, večja je biotska raznovrstnost," pojasnjujejo.

"Konkretno za to jagodo velja, da so bolj aromatične, vendar manj trajne. Če jo zjutraj utrgamo, je najbolje, da jo isti dan tudi pojemo," so nam še razložili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
va cagar |  21 .04. 2021 ob  12: 35
najprej je bil Strunjan, dolgo potem je nastala Zemlja okoli njega...