V SLOVENIJI POTRDILI VEČ PRIMEROV NIGERIJSKEGA SEVA, OKUŽENI TUDI OTROCI: Zmanjšuje učinkovitost protiteles

Slovenija

Po angleški in južnoafriški različici so v Sloveniji potrdili še nigerijsko različico novega koronavirusa, za zdaj pri sedmih osebah, poroča POP TV. Za zdaj ne kaže, da bi ta različica povzročala težji potek bolezni, podobno kot pri južnoafriški pa naj bi se z njo lahko okužili kljub preboleli bolezni oziroma cepljenju.

Nigerijsko različico koronavirusa so odkrili v laboratoriju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kar so jim v bolnišnici tudi potrdili. Podatke, dostopne v mednarodni bazi, pa je prvi razkril Sebastian Pleško s Sledilnika za covid-19, je poročala televizija. V Kranju naj bi šlo za primer sedemletne deklice, v laboratoriju iz Maribora 56-letne ženske, v Novem mestu pa osemletnega dečka. Včeraj so tem primerom dodali še štiri, kar je skupaj najmanj sedem.

Pleško je ob tem za televizijo opozoril, da nigerijska različica virusa tako kot južnoafriška vsebuje mutacijo, ki naj bi zmanjšala učinkovitost protiteles. "Kljub temu, da smo virus na primer preboleli, se lahko ponovno okužimo," opozarja.

Razkril je tudi, da naj bi bila južnoafriška različica v Sloveniji potrjena že 9. februarja, in sicer pri 54-letnem moškem, torej še preden se je z njim okužil mariborski zdravnik, ki se je vrnil iz Namibije.

Zdravstveni minister Janez Poklukar je na včerajšnji vladni novinarski konferenci sicer povedal, da je bilo v zadnjem tednu potrjenih 62 primerov angleške različice in en primer južnoafriške, o prisotnosti nigerijske različice pa, kot je dejal, tako uradno kot neuradno ne ve ničesar. Uradno poročilo o prisotnosti posameznih različic koronavirusa v Sloveniji sicer pričakuje danes.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjessi |  03 .03. 2021 ob  10: 38
Končno ena dovolj jasna in sprejemljiva razlaga.
 |  03 .03. 2021 ob  09: 22
Če vi ne veste zakaj pride do upada učinkovitosti protiteles še ne pomeni da nihče ne ve.

Telo po vsaki virusni bolezni zadržuje nivo protiteles še nekje tri mesece, potem pa se te zmanjšajo ker je za njihov obstoj potrebna nepotrebna energija. Raziskave kažejo, da je prisotnost protiteles veliko daljša od 35 tednov. Spominske T-celice pa ostanejo. Spominske T-celice vedo kako uničiti virus in po ponovnem vstopu virusa v telo, se lahko prične proizvodnja imunskih celic takoj.

Vstop novega seva v telo pa pomeni le novo različico že prebolelega virusa, telo sicer ne more takoj proizvajati imunske celice saj virusa takoj ne prepozna. Ker pa je genetski materijal novega zelo podoben materijalu že prebolelega se telo, ki ima že spominske celice, odzove zelo hitro. Zato je potek bolezni veliko krajši in blažji.

Značilnost koronavirusov je, da se spreminjajo 2 do 6 krat na mesec (gripa mutira 4-12 krat) in je relativno stabilen, z vsako spremembo pa postanejo bolj nalezljivi vendar manj nevarni ker cilj virusa je da se čimbolj razmnožuje ne pa da pokonča gostitelja, saj si le tako lahko zagotovi svoj obstoj. To, da so nove različice bolj nevarne je popoln nesmisel.

ZATO VAS LEPO PROSIM, NE DELAJTE NEPOTREBNE PANIKE IN STRESA Z NOVIMI SEVI, KORONA NAS NE BO POMORILA, ŽIVETI TREBA NAPREJ Z NJO KOT Z OSTALIMI VIRUSI. POMIRITE SE