V RUSIJI PRIČELI S CEPLJENJEM PROTI COVIDU-19: Kaj pa o cepljenju menite vi? (ANKETA)

Svet

Eno ključnih orodij v spopadu s pandemijami, kakršna je pandemija covida-19, je cepivo. Tako so posamezne države in tudi Evropska unija pospešile postopke za odobritev cepiv proti covidu-19, pri čemer zagotavljajo, da upoštevajo vse varnostne vidike. V Moskvi so medtem včeraj že začeli množično cepljenje proti covidu-19.

Moskovske zdravstvene oblasti so včeraj sporočile, da so v ruski prestolnici odprli 70 centrov za cepljenje proti covidu-19. Najprej se lahko cepijo tisti, ki delajo v zdravstvu, izobraževanju in socialnih službah. Po navedbah dopisnika francoske tiskovne agencije AFP so pred mesti za cepljenje takoj nastale vrste. Delavci, ki so starejši od 60 let ali imajo kronične bolezni, se ne morejo udeležiti cepljenja. To velja tudi za ženske, ki so noseče ali dojijo.

Kdaj bo cepivo na voljo širši javnosti, oblasti niso sporočile. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v sredo pristojnim naročil, naj cepljenje širše javnosti začnejo prihodnji teden. Dodal je, da je Rusija proizvedla skoraj dva milijona odmerkov cepiva ruske izdelave Sputnik V.

Tudi Slovenija že nestrpno pričakuje cepivo. Po načrtu bodo najprej cepili v domovih za starejše ter zaposlene v zdravstvu. V drugi fazi, ko bo na voljo več proizvajalcev cepiv, bo centraliziran pristop kombiniran s cepljenjem na primarni zdravstveni ravni. V tretji fazi pa bodo cepili praviloma izbrani zdravniki, v določenih primerih, kjer bo potrebno, tudi mobilne enote cepilnih centrov.

Kaj pa o cepljenju menite vi? Se boste cepili proti covidu-19? Odgovorite v naši anketi (če se vam ne prikaže, pritisnite na 'x').

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija