V PRIHAJAJOČIH DNEH BO ŠE PRECEJ MRZLO: Rižana in Dragonja se ponekod že razlivata, naraščajo tudi reke na Vipavskem

Slovenija

Skladno z napovedmi ponekod po državi danes sneži. Največ snega je na Notranjskem in Kočevskem, nekaj pa tudi na Koroškem na nadmorski višini 500 metrov in več, je povedal dežurni meteorolog na Arsu Andrej Velkavrh. Sneg naj se ne bi oprijemal podlage, sicer pa padavine počasi že slabijo in se bodo umikale proti vzhodu. Vodnatost rek na Primorskem, Gorenjskem in v osrednji Sloveniji je velika, v vzhodni Sloveniji pa srednja. Rižana in Dragonja se razlivata na izpostavljenih mestih ob strugah. Manjša razlivanja bodo možna tudi ob Vipavi, Ljubljanica pa se bo v manjšem obsegu začela razlivati na Ljubljanskem barju, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso).

Po nižinah tako ni pričakovati snežne odeje, lahko pa pobeli nekoliko višje, je še pojasnil dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso).

Velkavrh je sicer opozoril, da snežne padavine v aprilu niso redkost in da so temperature v primerjavi s hladno fronto v prejšnjem tednu vendarle za okoli pet stopinj višje.

V Prometno-informacijskem centru za državne ceste voznikom svetujejo, naj vožnjo prilagodijo razmeram na cesti, obenem pa jih opozarjajo, da je uporaba zimske opreme na vozilu v primeru zimskih razmer obvezna tudi po 15. marcu.

Po podatkih centra je zaradi zimskih razmer na cestah prepoved prometa za priklopnike in polpriklopnike na regionalni cesti Col-Črni Vrh-Godovič in Podnanos-Razdrto. Za priklopnike in polpriklopnike je zaprt mejni prehod Babno Polje in Petrina zaradi zimskih razmer na hrvaški strani. Prelaz Vršič je prevozen samo za osebna vozila z verigami, verige pa so obvezne tudi na avstrijski strani prelaza Ljubelj.

Kot je ocenil Velkavrh, bodo temperature proti koncu tedna šle malo navzgor, vendar bo v četrtek in petek jutro še mrzlo s temperaturami malo pod ničlo. Dnevne temperature pa bodo v tem tednu še vedno podpovprečne za april, nekoliko bolj se bo segrelo šele v prihodnjem tednu.

Rižana in Dragonja se že razlivata

Naraščajo še reke na Vipavskem, v osrednji in jugovzhodni Sloveniji. Sava narašča v srednjem in spodnjem toku, kraške reke pa na Notranjskem in Dolenjskem. Večina rek v zahodni in osrednji Sloveniji bo čez dan upadala.

V sredo bo večina rek po državi upadala, zmerno bodo narasle le kraške reke na Dolenjskem, ojezerila pa se bodo nekatera kraška polja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija