V PORTOROŽU SO SE NAPOVEDI ŽE URESNIČILE: Morje je poplavilo plažo (FOTO, VIDEO)

Kronika

Popoldan in v noči na sredo je pričakovati poslabšanje vremena z močnejšimi padavinami in nalivi, zaradi česar lahko reke zlasti na južnem Primorskem, predvsem pa na območju slovenske Istre in obale poplavijo tudi v večjem obsegu, je opozoril hidrolog Janez Polajnar z Agencije RS za okolje (Arso). Postopno umirjanje razmer pričakujejo v četrtek.

Padavine so bodo okrepile že danes popoldan, nekje po 16. uri, predvsem pa ponoči. Padavine bodo vsaj v nižjih predelih na Primorskem v obliki dežja, v notranjosti in nižjih legah pa bo snežilo. V tem času lahko zlasti ob intenzivnih nalivih pade med 40 in 80 milimetrov dežja na kvadratni meter, je v današnji izjavi za medije pojasnil Polajnar.

Trenutno še ne morejo z gotovostjo napovedati, kje točno bodo padavine obilnejše, najverjetneje pa bo to na območju hrvaške in slovenske Istre ter južne Primorske. "Popoldan, zlasti pa v noči na sredo pričakujemo močnejše nalive, ki bodo povzročili težave pri odtokih rek in hudourniških voda, predvsem zaradi nedeljskih poplav, ki so pustile velike posledice na tem območju. Največ težav pričakujemo ponoči na širšem območju slovenske Istre in ob obali," je pojasnil. Arso je za jugozahodno Slovenijo že izdal rdeče vremensko opozorilo.

Po besedah Polajnarja bodo sprva ob močnejših nalivih narasli manjši hudourniški vodotoki, ki se lahko razlijejo, ponekod poplavijo, pozneje pa bodo narasle in poplavile tudi reke, lahko tudi v večjem obsegu. Ob plimi v jutranjih urah, to je v sredo med 3. in 6. uro zjutraj, bo povišana tudi gladina morja. To bo oteževalo nemoten odtok rek iz zaledja v morje. Ta učinek po povzročil, da se bodo reke na ravninskih predelih Strunjana, Sečovelj in drugih delih ob slovenskih obali močneje razlile. Te se lahko razlijejo tudi na širšem območju, kot je to običajno, je pojasnil hidrolog.

Zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra je Regijski center za obveščanje Koper v Piranu ob 13. uri že sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom opozorila na nevarnost, so sporočili Uprave RS za zaščito in reševanje.

V Izoli je morje že krepko prestopilo bregove!

Posted by Regional on Tuesday, December 8, 2020

Le pol ure pozneje so sireno javnega alarmiranja z znakom opozorila na nevarnost zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra sprožili tudi v Izoli, so naknadno sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Težave z naraslimi rekami se bodo pojavljale tudi ponoči v drugih predelih južne Primorske, zlasti v Vipavski dolini, kjer lahko poplavi reka Vipava in njeni pritoki. Povečevale se bodo tudi ojezerjene površine kraških polj na Notranjskem, pa tudi poplavljene površine na Ljubljanskem barju ob Ljubljanici.

Pričakujejo tudi precejšnjo količino nove snežne odeje v alpskem svetu, kjer lahko zapade med 40 in 50 centimetri snega.

Postopno umirjanje razmer pričakujejo šele v četrtek. Kot je opozoril Polajnar, je zemljina, zlasti na območju južne Primorske in slovenske Istre močno razmočena od nedeljskih poplav, zato lahko pričakujemo, da se bodo prožili dodatni novi zemeljski plazovi. Splazijo se lahko tudi tisti plazovi, ki se še v nedeljo niso do konca.

Pojasnil je tudi, kako je nastalo ponedeljkovo hudo neurje s točo na Primorskem. Po njegovih besedah je tak dogodek redek, v decembru se lahko pojavi na vsakih deset let. "V višinah je bil izjemno nestabilen hladen zrak na širšem območju Kvarnerja. Med Pulo in Benetkami se je začel proces nastajanja neviht zaradi vetrovnega striženja. Nevihto je zaneslo tudi nad slovensko obalo in bili smo priča tej supercelični nevihti, ki je povzročila močan veter, nevihtni piš in točo," je pojasnil.

Rdeči alarm tudi za območje Mestne občine Koper

Za številnimi prebivalci občin slovenske Istre so težki dnevi, saj so neurja v minulih dneh povzročila precej težav, najhuje je bilo v Piranu in Izoli. Danes je Agencija RS za okolje zaradi napovedi obilnejšega dežja za območje Mestne občine Koper razglasila rdeči alarm.

Kot opozarjajo na Arsu, bodo dolgotrajnejši in močnejši nalivi med 17. uro popoldne in 9. uro zjutraj zajeli tudi območje Mestne občine Koper, reke in hudourniki bodo posledično bolj vodnati. Zaradi visoke plime bodo hudourniki težje odtekali v morje, kar bo povzročilo zastajanje in razlivanje voda na poplavnih območjih. Kljub protipoplavnim zaščitnim ukrepom, ki jih je občina izpeljala v zadnjih letih, občane poziva k samozaščitnemu ravnanju.

Občani naj preverijo pretočnost žlebov, strešnih odtočnih cevi in odtokov meteornih voda ter drugih naprav za odvodnjavanje v neposredni okolici stanovanjskih objektov. Lastniki objektov na poplavnih območjih in v bližini hudournikov naj zatesnijo vse odprtine, skozi katere bi lahko voda vdrla v objekt.

Zaradi napovedi visoke plime in možnosti poplavljanja nižje ležečih območij občankam in občanom svetujejo, da svojih vozil ne parkirajo v neposredni bližini obale, kot je, denimo, peščeno parkirišče za Tržnico, temveč naj jih raje prestavijo na višje ležeča parkirišča.

Takšno pa je trenutno stanje v Portorožu. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  08 .12. 2020 ob  18: 07
Kdo je bil arhitekt?
Samo pou metra bi lahko visje naredu plocnik