V PIRANU SO ZARADI PLIMOVANJA SPROŽILI SIRENO: "V kolikor se jugo ne okrepi, večjih težav ni pričakovati" (FOTO)

Piran

Regijski center za obveščanje iz Kopra je ob 7.35 v Piranu zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra sprožil sireno javnega alarmiranja, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Danes in v noči na četrtek bodo sicer v večjem delu države naraščale tudi reke, najbolj v jugozahodni, osrednji in južni Sloveniji.

Ponekod v zahodni in osrednji Sloveniji so reke po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) že pričele naraščati, v večjem delu države pa je vodnatost rek ustaljena ali se počasi zmanjšuje. Pretoki večine rek so veliki. Ljubljanica se v običajnem obsegu razliva na Ljubljanskem barju, morje pa se danes zjutraj razliva po nižjih delih obale.

Kot nam je pojasnil poveljnik piranske civilne zaščite Robert Zirnstein, je bilo zjutraj vključeno alarmiranje zaradi povišane morske gladine na posameznih delih. "Največ vode je bilo med ovinkom med muzejem in gledališčem ter na prvem delu nabrežja, torej med Hotelom Piran in gostiščem Riva," pojasnjuje. Na cestišču je bilo približno pet centimetrov vode, "v mandraču mogoče celo 15 centimetrov".

"Alarmiranje smo sprožili v opozorilo, ker smo opazili, da je bilo nekaj vozil še parkiranih pred Hotelom Piran in na začetku Prešernovega nabrežja," je še povedal.

"Podobno pričakujemo tudi danes zvečer okoli 21. ure, ponovilo pa naj bi se tudi jutri. V primeru, da ne bo močnega juga, ne bi smelo biti večjih težav," pripoveduje Zirnstein. "V kolikor se jugo okrepi, se podaljša prelivanje in zaliva še nekaj metrov v notranjost mesta." A kot pravi, napovedi zaenkrat ne predvidevajo močnejšega juga.

Danes čez dan in v noči na četrtek bodo reke v večjem delu države naraščale, vodnatost rek bo velika. Najbolj bodo narasle reke v jugozahodni Sloveniji, zlasti na Primorskem, v osrednji in južni Sloveniji. Posamezne reke na teh območjih se lahko razlijejo ob strugah, na območjih z močnejšimi padavinami pa se lahko razlijejo tudi manjši hudourniški vodotoki.

Ljubljanica se bo razlivala na običajnih območjih. Gladine ojezerjenih kraških polj na Notranjskem se bodo še zviševale. V četrtek bo večina rek že upadala, zmerno pa bodo naraščale kraške reke, ob katerih bodo še možna razlivanja. Ojezerjene površine kraških polj se bodo še nekoliko povečale. V jutranjih urah bo povišana tudi gladina morja. V petek bodo reke povsod po državi upadale, vodnatost večine rek bo še velika, še opozarjajo na Arsu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija