V ORANŽNO FAZO ŽE PRIHODNJI TEDEN, V RDEČO V ZAČETKU SEPTEMBRA? Tako napovedujejo na IJS!

Slovenija

Institut Jožef Stefan (IJS) je pripravil novo, a nič dobrega obetajočo napoved širjenja koronavirusa v Sloveniji. "Epidemija narašča vse hitreje, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, kar deluje kot delno zaprtje države. Lansko leto je v tem obdobju epidemija upadala," so zaskrbljeni na institutu.

Po besedah raziskovalcev IJS ima vse pomembnejšo vlogo naraščajoče lokalno okuževanje, ki je že prevladujoče. "Po kriterijih ECDC smo v zeleni fazi, v oranžno bomo predvidoma prešli naslednji teden." Predvidoma bi oranžni lahko postali 11. avgusta, na IJS prehod v rdečo fazo napovedujejo za začetek septembra, v drugi polovici septembra pa bi lahko bili že temno rdeči. 

Če se ne bomo pravočasno dovolj precepili, bomo jeseni z lahkoto presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni, opozarjajo na IJS. Kot zaželeno precepljenost odrasle populacije so izpostavili nad 90 odstotkov.

Nadalje so pojasnili, da je ocenjeno efektivno reprodukcijsko število, tj. število, kjer so uvožene okužbe obravnavane, kot da bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, približno 1,45, ocenjeno lokalno reprodukcijsko število, tj. število oseb, ki jih v povprečju okuži posamezni okuženi v Sloveniji, pa je približno 1,25.

Za primerjavo: pred enim letom je bilo efektivno reprodukcijsko število 0,86 in je bilo večje od lokalnega reprodukcijskega števila. "Reprodukcijsko število je več kot 50 odstotkov večje, kot je bilo pred enim letom kar je zaskrbljujoče. Če se bo to razmerje ohranilo tudi v prihodnosti, eksponentne rasti epidemije v jeseni ne bo možno ustaviti niti s strogimi ukrepi," so jasni raziskovalci.

Pripravili so tudi več projekcij razvoja epidemije ob različnih reprodukcijskih številih. Ob predpostavki, da lokalno reprodukcijsko število ostane 1,25 in da dnevno uvozimo 15 okužb, bi bilo 25. avgusta v bolnišnicah že okoli 70 bolnikov, od tega približno 15 na intenzivni negi, umrlo pa bi še osem covidnih bolnikov, ugotavljajo.

Kakšno je trenutno stanje v bolnišnicah?

Kot piše STA, so bolniki s covidom-19, ki so trenutno nameščeni v slovenskih bolnišnicah, različnih starosti, večinoma gre za starejše ljudi. Najmlajši je star 29 let in najstarejši 87 let. "Na začetku so bili bolniki pretežno res samo starejši od 50 let, v zadnjega pol leta pa videvamo tudi mlajše od 40 let. Imeli smo tudi že 17-letno osebo, a ti primeri so redki," je dejala Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Med njimi je tudi oseba, ki je polno cepljena proti covidu-19. "Trenutno je hospitalizirana ena oseba, ki je polno cepljena proti covidu-19, vendar so njene temeljne bolezni takšne, ki vplivajo na imunski sistem in s tem tudi na odgovor na cepljenje," je dodala Logarjeva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  05 .08. 2021 ob  08: 18
seveda je že vse dogovorjeno in zmenjeno ,kako naj bo v naprej...vrli jasnovidci
Piero Panin |  04 .08. 2021 ob  19: 54
Ma nekje me bega zadnje case miseu,ker ni glih blo nekega navdusenja nad cepivom...
Ali bi se nekateri sploh radi vrnili v zivljenje ki je blo pred pandemijo?
Ni vsak trpel dusevne stiske,seveda je pouno skepticizma okoli cepiva,raznih teorij masovnega holokavsta,da je plod norega znanstvenika v laboratoriju,da itak nas je prevec na tem planetu,da bi ze zdavnaj mogli postreljat polovico itd...
Lansko leto ni bilo prav nobene novoletne depresije in januarja so bli vsi pouni dnarja...
Moras tako razmisljat,da ni fora v cepivu
damian |  04 .08. 2021 ob  19: 21
-8
cepite se.... da nebo kot lansko zimo.... vsi zaprti zaradi no- vaks , no-mask, no- no - no.... vse NO.... dejte mir!!!!
Ištrijan |  04 .08. 2021 ob  16: 45
-1
Straši, straši, straši me, IJS, ti to radiš najbolje.......

Je atomic man Cizelj medtem že postal nadzornik SDH (za nagrado....)?