V OBALNO-KRAŠKI REGIJI BI VRTCE IN ŠOLE LAHKO ODPRLI 25. JANUARJA: Kaj kažejo sredini podatki?

Koper

Po tem, ko je vlada v sredo podaljšala zaprtje šol za vsaj še en teden, rezultati včerajšnjih testiranj vlivajo nekaj upanja, da bi se lahko šole in vrtci v nekaterih regijah ponovno odprli v ponedeljek, 25. januarja. Če se bo trend padanja okužb iz zadnjih nekaj dni nadaljeval, bi se učenci prve triade in predšolski otroci lahko v šole in vrtce ponovno vrnili v Osrednjeslovenski in Obalno-kraški regiji.

7-dnevno povprečje števila okuženih trenutno znaša 1540, še včeraj je znašalo 1668. Sicer smo še vedno daleč od prvega mejnika, tj. 1350 okuženih, ki bi omogočil prehod iz črne v rdečo fazo, s tem pa sproščanje po najmanj obremenjenih regijah, "se pa povprečje vseeno opazno znižuje," je danes dejal vladni govorec Jelko Kacin. Za sproščanje ukrepov moramo sicer doseči še en mejnik, tj. pod 1200 hospitaliziranih koronavirusnih bolnikov. V sredo se jih je v bolnišnicah zdravilo 66 preveč.

A v primeru, da bi se trend zmanjševanja povprečja v teh dneh nadaljeval, število hospitaliziranih bolnikov pa bi upadlo, bi v ponedeljek 25. januarja, šole in vrtce ponovno odprli v dveh regijah.

Povprečno 7-dnevno število okužb je včeraj padlo pod mejo za prehod v rdečo fazo v Osrednjeslovenski in Obalno-kraški regiji. V prvi 7-dnevno povprečje znaša 343,4, medtem ko je za prehod v rdečo fazo mejnik 362, v drugi pa je trenutno povprečje 66, kar je za 10 okužb manj od mejnika za sproščanje ukrepov.

Zelo blizu mejnikom za prehod v rdečo fazo sta tudi Zasavska in Podravska regija, občutno pa se je stanje poslabšalo v Goriški regiji. Prehod v rdečo fazo bi se na Goriškem zgodil pri 7-dnevnem povprečju števila okužb 77, trenutno pa to znaša 120,9.

Če bi torej v naslednjih dneh na nacionalni ravni dosegli oba potrebna mejnika (povprečno 1350 okuženih in pod 1200 hospitaliziranih), bi glede na trenutne podatke v rdečo fazo prešli le Osrednjeslovenska in Obalno-kraška regija. Poleg odprtja vrtcev in šol učence prvega triletja, bi v teh dveh statističnih regijah sprostilo še nekaj omejitev. Pričele bi se laboratorijske vaje za študente, odprli bi se muzeji, galerije in knjižnice, dovoljeni bi bili brezkontaktni športi na prostem, pa tudi individualna vadba in vadba družin. Odprle bi se avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča ter nekatere trgovine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija