V MORAVČAH STROŽJI UKREPI OD DRŽAVNIH: Župan prepovedal vsakršno javno zbiranje in obratovanje notranjih prostorov lokalov

Slovenija

Župan Moravč Milan Balažic je z včerajšnjim dnem na območju občine prepovedal vsakršno javno zbiranje, vključno s treningi, zasebnimi zabavami in mašami, zaprl stavbo občine za fizične osebe, prepovedal obratovanje notranjih prostorov v lokalih in odredil obvezno nošenje mask v vseh zaprtih javnih prostorih. To je storil zaradi rasti števila okužb.

Kot je pojasnil, se primeri novih okužb v Moravški dolini pojavljajo eksponentno, zato so želeli glede na izkušnje iz prvega vala epidemije ukrepati takoj. V zadnjem tednu so v Moravčah po podatkih sledilnika za covid-19 potrdili trije primeri okužb, kar je glede na število prebivalcev več kot v Ljubljani.

"V prvem valu smo imeli dva primera. Takoj smo ukrepali, uvedli malo strožje ukrepe in tako vso epidemijo ostali na tej številki," je dejal Balažic. Izkušnja iz prvega vala je zanj dokaz, da se splača na začetku ukrepati bolj poostreno, potem pa ukrepe sproščati ali stopnjevati glede na stanje. Glavni cilj odredbe je po županovih besedah ohranjanje zdravja ljudi.

Odzivi prebivalcev na odredbo so po njegovi oceni mešani. "Po eni strani niso navdušeni, ker to pomeni omejevanje svoboščin in običajnega življenja, po drugi strani pa se mi zdi, da velika večina razume, da je to nujno, saj tako delujemo samozaščitno," je povedal.

O prepovedi maš je moravški župnik Kancijan Čižman sicer povedal, da pogovori o tem še potekajo in da sta se z županom na to temo že srečala. Strinjala sta se, da je skrb za zdravje na prvem mestu, da pa bi maše ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov in v skladu z navodili Slovenske škofovske konference vendarle lahko potekale.

Balažic je prepričan, da so župani dolžni ukrepati v primeru, ko se kakšno žarišče pojavi na območju posamezne občine. Župani morajo po njegovih besedah poznati situacijo na lokalni ravni, zato se tudi lažje odzovejo na dogajanje na terenu. Odredbo je sprejel na podlagi 65. člena zakona o lokalni samoupravi ter 41. in 45. člena statuta Občine Moravče.

Kacin županove poteze na včerajšnji vladni novinarski konferenci ni jasno komentiral. Povedal pa je, da želi vlada z današnjimi potezami zajeziti vnos virusa iz tujine ter da pričakujejo, da bodo ti ukrepi obrodili sadove in posameznim županom ne bo treba ukrepati. "A če se na njihovem ozemlju res dogajajo taka druženja, razumemo skrb ljudi," je še dodal Kacin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  03 .07. 2020 ob  18: 19
Bravo župan. Zaščiti svoje prebivalce mogoče ti bodo tudi drugi župani sledili. Imaš prav. Lp
Tom |  03 .07. 2020 ob  13: 55
-2
V Moravčah velja tudi posebni ukrep, ki odreja socialno distanco 1 m pred ogledalom , kar skupaj nanese 2 m! :)