V KREMLJU NAVDUŠENI NAD POTEZO MADŽARSKE: "V nasprotju s številnimi evropskimi državami odločno brani svoje interese"

Svet

Odločitev EU, da Ukrajino, Moldavijo in Gruzijo približa članstvu, bi lahko nazadnje destabilizirala blok, so po četrtkovi odločitvi o začetku pristopnih pogajanj s Kijevom in Kišinjovom ter podelitvi statusa kandidatke za članstvo Gruziji danes ocenili v Kremlju. V madžarski blokadi dodatne pomoči Ukrajini pa vidijo obrambo njenih interesov.

"To je absolutno spolitizirana odločitev - želja EU, da na ta način izkaže podporo tem državam," je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Vsekakor pa lahko takšne nove članice dejansko destabilizirajo EU," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po besedah Peskova želi Bruselj nekdanje sovjetske države nastrojiti proti Moskvi. "Delajo vse, da bi razjezili Rusijo in te države naperili proti njej," je poudaril.

Ob tem so v Kremlju pozdravili potezo madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je ponoči kot edini voditelj članice EU blokiral 50 milijard evrov pomoči za Kijev v okviru dolgoročnega proračuna EU (MFF). Podporo nadaljnji pomoči EU Ukrajini pogojuje z odmrznitvijo vseh evropskih sredstev, namenjenih Madžarski.

"Madžarska je suverena država. Ima svoje lastne interese. In Madžarska v nasprotju s številnimi evropskimi državami odločno brani svoje interese, kar nas navdušuje," je pojasnil Peskov.

Voditelji članic EU so sinoči podprli začetek pristopnih pogajanj Ukrajine in Moldavije z EU, Gruziji pa podelili status kandidatke za članstvo. Dogovorili so se tudi, da bodo pogajanja z Bosno in Hercegovino začeli, ko bo ta dosegla določeno raven izpolnjevanja pogojev za članstvo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  15 .12. 2023 ob  17: 27
Daj se malo pozanimaj o nacisticni zgodovini Ukrajine!
Stiv Rivs |  15 .12. 2023 ob  14: 16
-13
Orban se obnaša, kot se vsak pravi nacist mora obnašat.
Jasno je, da bo prej potegnil za nacista Putina, kot za Evropo z Ukrajino.
EU mu je blokirala sredstva, ker žal druge možnosti nima.
Smo pač v demokraciji, kjer imajo tudi nacisti svojo besedo.
Toda v primerih vojne bi bilo pametno, da bi lahko take bedake enostavno izključili iz EU.
In naj se nato veselo pridruži Ruski federaciji.
hribi |  15 .12. 2023 ob  13: 36
No ja, je potrebno biti pošten. Orban skrbi za Madjare in sebe. Včeraj ko je bilo govora o podelitvi pogajanj za članstvo Ukrajini je zapustil sejo in odšel na kavo. Takrat so ostali "soglasno" podelili status kandidatke Ukrajini. Za to gesto je dobil 10.2 milijarde eur ki so bile blokirane. Šele nato je Urban dal veto na izplačilo 50 milijard eur Ukrajini.