V KOPRU V PRVEM BRANJU PODPRLI SKUPNO UPRAVO: Več svetnikov izrazilo dvome o dejanskih koristih

Koper

Po piranskem je tudi koprski občinski svet na današnji seji v prvem branju z 19 glasovi za in petimi proti podprl predlog odloka o ustanovitvi skupne medobčinske uprave štirih istrskih občin. Kljub načelni podpori medobčinskemu sodelovanju je več svetnikov izrazilo dvome o dejanskih koristih tovrstnega združevanja za sam Koper.

Štiri istrske občine so k pripravi odloka pristopile lani zaradi racionalizacije stroškov, večje učinkovitosti opravljanja nalog na območju vseh občin ter usklajenega in koordiniranega delovanja nalog skupnega pomena. Skupna medobčinska uprava naj bi zaživela najpozneje do 1. julija in bo v letošnjem letu imela predvidoma 71 zaposlenih, od tega skupno 61 občinskih redarjev in inšpektorjev.

Odlok so v prvem branju sredi meseca že podprli piranski občinski svetniki, danes so sledili še koprski. Prihodnji torek oz. četrtek bodo odlok pretresali še v Ankaranu oz. Izoli.

Po besedah direktorice koprske občinske uprave Tamare Kozlovič bo Mestna občine Koper s sodelovanjem v medobčinski upravi letno privarčevala več kot 400.000 evrov.

Občinski svetniki so načelno pozdravili ustanavljanje medobčinske uprave, a izrazili tudi nekatere dvome. Če je Patrik Peroša (Oljka) ocenil, da gre za korak na poti k regionalizaciji, se je Marijan Križman (SD) vprašal, ali so resnično pripravljeni na takšen korak. Med drugim je Križman predlagal, da se v odloku izrecno zapiše, da se v okviru skupne uprave položaj premeščenih javnih uslužbencev ne sme poslabšati.

Predstavnik italijanske narodne skupnosti Alberto Scheriani je menil, da projekt medobčinske uprave za Koper ne bo pomenil dodane vrednosti. Prav tako je po njegovem sporno, da bi pogodbo o ustanovitvi uprave podpisali zgolj štirje župani. Sinergije v medobčinski upravi ne vidi niti samostojni svetnik Peter Bolčič, ki je ob tem izrazil bojazen, da bo Koper v tej zgodbi "potegnil kratko".

Občinski svetniki so sicer na današnji seji po hitrem postopku soglasno potrdili tudi predlog odloka o uporabi sredstev proračunske rezerve občine za financiranje izdatkov za odpravo posledic neurja iz začetka decembra.

Skladno z odlokom bo mestna občina za financiranje izdatkov za odpravo posledic neurij s poplavami med 6. in 9. decembrom uporabila sredstva proračunske rezerve do višine nekaj manj kot 321.000 evrov, kar zajema intervencije in nujne sanacije na občinskih cestah, sanacijo več zemeljskih vdorov, zaščito cest pred skalnimi podori ter sanacijo plazu na Cesti na Markovec.

Samo v koprski občini je v omenjenih neurjih nastala škoda na kmetijskih zemljiščih, stavbah in infrastrukturi po prvih ocenah dosegla okoli milijon evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  29 .01. 2021 ob  23: 17
Kdaj boste že enkrat uredili parkiranje VP18, oš AU ter vrtec? Uvedli ste obvezno plačljivo parkirišče pri šoli in sedaj vsi (učitelji vzgojiteljice) rinejo parkirat pred blok VP18! Kaj je to rešitev problema? Popoldne, dopoldne situacija nespremenjena, ker ali je pouk, ali pa izvenšolske dejavnosti. Par možev prihajamo iz služb po 22uri in vsakič moramo naslednji dan ob 7ih tekmovat z njimi za preparkirat vozilo, da ne plačujemo kazni. Noro.
vseved |  29 .01. 2021 ob  09: 47
Najbolje da se javnim uslužbencem da pisna odločba da bodo pri koritu do penzije .
vseved |  29 .01. 2021 ob  07: 32
-2
Križman, nehaj mešat drek!
Ištrijan |  28 .01. 2021 ob  23: 47
-3
Dobra novica!!

Se Jelinčič že peni?! :-))