V KOPER PRIHAJA KRESNIKOVA NAGRAJENKA: Veronika Simoniti bo na Vrtu knjige predstavljala roman Ivana pred morjem

Koper

Koprski Kulturni klub in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja v četrtek, 17. septembra, ob 19. uri na Vrtu knjige, organizirata pogovor ob branju, kjer se bodo obiskovalci in ljubitelji kulture lahko srečali z letošnjo kresnikovo nagrajenko, pisateljico mlajše generacije Veroniko Simoniti.

Letošnja kresnikova nagrajenka bo v pogovoru z Jasno Čebron predstavila roman Ivana pred morjem. Gre za pripoved o treh generacijah žensk, ki se morju približujejo in oddaljujejo.

Sonja Juvan je v svoji recenziji za revijo Bukla zapisala: "Veronika Simoniti, katere romaneskni prvenec Kameno seme je bil leta 2015 med peterico finalistov za nagrado kresnik, je na slovensko literarno prizorišče stopila kot avtorica kratkih zgodb. V njenem novem romanu ­ Ivana pred morjem se prepletajo tri družinske zgodbe, ki jih pripoveduje neimenovana vnukinja oziroma hči glavnih junakinj: babice Ivane in mame Pine. Rdečo nit pripovedi drži v rokah babica Ivana, katere življenje spremljamo od dvajsetih let prejšnjega stoletja do smrti 1991."

Pripovedovalka se iz Pariza vrne v slovensko Primorje, da bi počistila stanovanje pokojne mame za resnega kupca. V kupu porumenelih fotografij najde sliko babice, ki z eno roko drži njeno petletno mamo, drugo roko pa polaga na nosečniški trebuh. Leto posnetka 1943 je bilo leto težkih usod in naglih preobratov. Kaj se je zgodilo z otrokom v trebuhu? Roman nas z več vzporednimi zgodbami, ki se dogajajo v različnih časih in v različnih generacijah ene družine, sooča s kolektivno preteklostjo in individualnimi usodami. Te se ne gibljejo le med Parizom in Primorsko, vendar vsa ta premikanja ne zmorejo pretrgati medčloveških vezi. Tudi trdi časi po koncu vojne so tako popisani z mehko avtoričino pisavo.

Veronika Simoniti, slovenska pisateljica mlajše generacije, se je uveljavila že s prvim nastopom na literarnem prizorišču, saj je bila nominirana za literarni prvenec (Fabula 2005) Zasukane štorije. To je zbirka kratkih pripovedi z opaznimi prvinami romanskega literarnega sveta. Tudi druga zbirka kratkih pripovedi, Hudičev jezik (LUD Literatura, Ljubljana 2011), ohranja pisateljičino pozornost na obrobnem in hkrati posebnem, kar ubeseduje jezikovno natančno in s svojsko raziskovalnostjo. Veronika Simoniti je diplomirana francistka in anglistika. Prevaja iz italijanščine: Marani, Calvino, antologija Papir in meso. Prvi avtoričin roman, Kameno seme (Litera, Maribor 2014), je bil med lanskimi najožjimi nominiranci za nagrado kresnik.